Kaliforniya yanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kaliforniya yanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2007 00:00

Kurak hava ve aşırı sıcakların tetiklediği orman yangınları çölden esen rüzgarlarla birlikte Kaliforniya’nın dört bir yanını sardı. Eyalet cayır cayır yanıyor. Yarım milyondan fazla kişi ise kaçıyor. Bölgede acil durum ilan eden ABD Başkanı Bush bugün bölgeye gidiyor. Katrina kasırgasında ihmalle suçlanan ABD Yönetimi, alevleri bastırmak, Kalifornia’nın yaralarını sarmak için büyük bir seferberlik yürütüyor

Haberin Devamı

Kaliforniya kül oldu/Foto-Galeri

KALIFORNIYA’da çölden esen sıcak rüzgarların etkisiyle arsızlaşan alevler, malikane, karavan ayırt etmiyor. Malibu sahillerinden Meksika sınırına kadar uzanan bölgede çıkan 16 ayrı yangında 160 bin hektar alan kül oldu. Kaliforniya tepelerini saran alevler, 1300 binayı yuttu. 60 bin ev alevlerin tehdidi altında. 500 binden fazla kişi ise tahliye edildi. En az beş kişi öldü. 21’i itfaiyeci 45 kişi yaralandı.

Terminatör filmleriyle ünlenen Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger, alevlerle mücadelede eyalet imkanları sınırlı kalınca ABD Başkanı George W.Bush’tan yardım istedi. 2005 yılında New Orleans’ta yaşanan Katrina fırtınasında geç kalmakla suçlanan ABD Yönetimi ise derhal devreye girdi. Bush, Kaliforniya’da ’acil durum’ ilan etti, böylece federal imkanlar, eyaletin kullanımına açılmış oldu. Dört gündür süren yangınların çıkış sebebleri farklı. Kurak hava ve şiddetli rüzgárın yanı sıra, enerji hatlarında yaşanan problemler ve kundaklama üzerinde duruluyor. Hollywoodlu ünlülerin malikanelerinin bulunduğu Malibu’dan Meksika sınırına kadar uzanan yangınları söndürmede itfaiye güçleri yetersiz kalınca, bu konuda özel eğitilmiş mahkumlar da devreye sokuldu. Yaklaşık 10 bin kişi, 25 tanker uçağı ve 40 helikopterle, karadan ve havadan öfkeyle ağaçları yalayan alevleri dizginlemek için uğraşıyor. Saatte 80 km’ye ulaşan rüzgarın, bugün hafiflemesiyle yangınların kontrol altına alınması bekleniyor.

Kaliforniya Valisi Schwarzenegger, "Üç talihsiz durumu aynı anda yaşıyoruz. Çok kurak bir bölge, çok sıcak bir hava ve şiddetli rüzgár. Bu yangınlar eyaletimize korkunç zararlar veriyor, ama biz de herkes güvenli oluncaya kadar durmayacağız" dedi. Kaliforniya kurak ve sıcak bir dönem yaşıyor. ABD Başkanı Bush’un bugün afet bölgesine gitmesi bekleniyor. Bush, yeni bir ihmal suçlamasıyla karşı karşıya kalmamak için İç Güvenlik Bakanı’nı ve Federal Acil Yönetim Ajansı’nın Başkanı’nı bölgeye yolladı.

Stadyuma sığındılar

İtfaiye ve ulusal muhafızlar, yangınlarla başetmeye çalışırken 500 binden fazla kişi de tahliye edildi. 12 binden fazla afetzede San Diego’daki San Diego Chargers Amerikan futbol takımının Qualcomm Stadyumu’na sığındı. Bu da Katrina kasırgası sırasında New Orleans’taki Superdome’da yaşanan felaketzede dramını akla getirse de bu kez gerekli önlemler alınmıştı.

Ünlülerin malikáneleri de tehdit altında

16 ayrı yerde çıkan yangınlar Hollywoodlu ünlülerin malikanelerini de tehdit etti. Malibu sahillerinde Nick Nolte, Jennifer Aniston, Mel Brooks, Ryan ONeal, Mel Gibson, Cher, Tom Hanks ve Rita Wilson gibi ünlülerin milyon dolarlık evleri bulunuyor.

Kaliforniya tepelerini saran alevler, 1300 binayı yuttu, en az beş kişi öldü. 60 bin ev alevlerle burun buruna, yarım milyon kişi tahliye edildi, zarar bir milyar dolar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!