‘Kalemi al, imzala’ dedim

Güncelleme Tarihi:

‘Kalemi al, imzala’ dedim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 00:00

2006-2009 yılları arasında İsrail Başbakanlığı görevini yürüten Ehud Olmert, oldukça çarpıcı kitapla gündeme geldi.

Henüz piyasaya çıkmayan Olmert otobiyografisinden, İsrail gazetesi Yediot Ahronot tarafından yayınlanan pasaj, İsrail-Filistin barış görüşmelerine ilişkin tarihi bir görüşmeyi ayrıntısıyla betimliyor. 16 Eylül 2008’de, Filistin lideri Mahmud Abbas’la biraraya gelen Olmert, bu görüşmeye, son derece kapsamlı, hangi devlete hangi toprak parçalarının verileceğini gösteren bir harita ve barış anlaşmasıyla gittiğini vurgulayarak, Abbas’tan bu belgeyi hemen imzalamasını istediğini anlatıyor. İşte Olmert’in yazdıkları:
“Daha önce hiçbir başbakan, sorunun çözümü yönünde bu kadar net bir pozisyon almamıştı. Müzakerelerin başlamasından bu yana ilk kez endişeliydim. O gün ilk kez başbakan olmuş, Yahudi tarihinin ağırlığını omuzlarımda hissetmiştim. Ama buna rağmen kendimden emindim. Abbas bana, ‘Haritayı ver, çalışma arkadaşlarıma göstereyim’ dedi. ‘Hayır’ diye yanıtladım. ‘Kalemi al ve şimdi imzala. Bundan sonra bundan daha adil ve makul bir teklif almayacaksın. Tereddüt etme. Bu benim için de kolay değil, ama sorunu çözmemek gibi bir seçeneğimiz yok.”
Ehud Olmert, kitabında, Abbas’ın tarihi bir hata yaptığını ve o belgeyi imzalama işini sürüncemeye alarak, ciddi bir fırsatı kaçırdığını savundu. Diğer ayrıntıları da merak uyandıran kitabın ne zaman piyasaya sürüleceği şimdilik bilinmiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!