Kalaşnikof'un yaratıcısı 90 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Kalaşnikofun yaratıcısı 90 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 14:09

Dünyanın birçok bölgesinde sıkça kullanılan Kalaşnikof otomatik tüfeğinin yaratıcısı Rus Mihail Kalaşnikof, 90 yaşında bile haftada 4 gün çalıştığını belirterek, "İşleyen demir ışıldar" dedi.

90. doğum gününü bugün kutlayan Kalaşnikof, Rus Rossiskaya gazetesine yaptığı açıklamada, mutlu olduğunu ve bu mutluluğa çalışması sayesinde kavuştuğunu anlattı.

Kalaşnikof, "İşleyen demir ışıldar. Haftada 4 gün çalışıyorum. Ofisim, hayatım boyunca çalıştığım Urallar'daki Ijmach fabrikasındaki silah inceleme merkezinde bulunuyor" ifadesini kullandı.

Boş zamanlarında ormanda yürüdüğünü ve balığa çıktığını anlatan Kalaşnikof, bunların kendisine güç verdiğini söyledi.

Kalaşnikof, "geçmişinizle ilgili pişmanlık duyup duyuyor musunuz" ve "yeniden doğsaydınız ne yapardınız" sorularına da "Elbette ki herkes gibi benim de pişman olduğum şeyler var. Ancak size şunu söyleyebilirim, yeniden dünyaya gelsem de aynı şeyleri yapardım" yanıtını verdi.
Kalaşnikof, yıllardır çalıştığı fabrikanın yakınlarında gösterişsiz bir evde yaşıyor. Kalaşnikof'a, Rusya'da askeri alanda yapılan icatlar için patent alınamaması nedeniyle satılan milyonlarca tüfeğin neredeyse hiç maddi getirisi olmadı.

10 Kasım 1919'da Sibirya'da dünyaya gelen Mihail Kalaşnikof, 2. Dünya Savaşı sırasında Rusya'nın batısındaki Bryansk'da bir çatışmada Almanların tankını vurması sonucu yaralanmıştı. Geri hizmete alınan Kalaşnikof, uzun çalışmalarının ardından 1947'de ülkesinin savunması için kendi adını verdiği silahı geliştirmişti.

Kullanımı kolay ve ucuz olan, dakikada 600 mermi atabilen Kalaşnikof otomotik tüfeğinden dünya çapında 100 milyon adet bulunduğu ve tüm saldırı silahları içinde yüzde 80'lik bir paya sahip olduğu belirtiliyor.

Urallar'daki İjmach fabrikasında her yıl yaklaşık 100 bin Kalaşnikof üretiliyor. Fabrika yetkililerine göre, dünyada her yıl “kaçak” olarak üretilen Kalaşnikof tüfek sayısı ise 900 bini buluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!