'Kahraman ÅŸerif' Chicagoluların gözdesi oldu

Güncelleme Tarihi:

Kahraman şerif Chicagoluların gözdesi oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 14, 2008 00:00

Şerif Tom Dart'ın hikayesini okurken zihnimde Gary Cooper canlandı. Sinemanın saygın aktörünün oynadığı ''High Noon'' ( Türkiye'de Kahraman Şerif adıyla gösterildi.) tüm zamanların en iyi kovboy filmlerinden biri oldu.

Haberin Devamı

Bir ilçe şerifi rolündeki Gary Cooper filmde hem kendisini hem de görev yaptığı köyü haydutlara karşı koruyordu. Üstelik can korkusuna düşen ilçe halkı şerife destek vermekten vazgeçip çatışmayı uzaktan seyretmeyi yeğlemişti. Yeni evlendiği eşi ( Grace Kelly) dahi son anda kaçmaktan cayarak  kocasının yanına gelmişti. Filmin ''Sevgilim, beni evlendiğimiz günde terketme.'' diye başlayan nefis tema müziği ödüller kazanmıştı.   Kahraman şerif haydutları öldürmüş, tekrar etrafını alan ilçe halkına veda etmeye gerek görmeden karısıyla ilçeyi terketmişti.

Bu, kuruluÅŸ yıllarında, en hızlı silah çeken haydutların hüküm sürdüğü Amerikan yaÅŸamından bir kesit. Åžimdilerde de ÅŸerifler var Amerika'da ama iÅŸlevleri farklı. Savcılarının talimatıyla vergisini, borcunu, kirasını ödememiÅŸ kiÅŸilerin peÅŸine takılıp malı-mülküne el koyuyorlar. Yaptıkları bir nevi haciz memurlarının iÅŸi. Chicago'nun Cook ilçesi ÅŸerifi Tom Dart'ta bölge savcılarının direktifiyle yasaları ihlal edenleri cezalandırıyor. Ama bir noktaya kadar.Â

Haberin Devamı

Wall Street buhranına yol açan emlak ipotekleri krizinde borçlarını ödeyemeyenlerin evlerinden atılmaları başlayınca şerif Dart ilkin bankalar, arkadan bölge savcılarıyla ihtilafa düştü. Ev kredisi alanların taksit ödemeleri gecikince bankalar hakklarında haciz kararları çıkarttılar. Karar uygulanması için savcılar da şerifleri görevlendirdiler. Şerifler içinde oturanlar sabah işe gittikten sonra eve gelerek tüm eşyaları kaldırım üstüne yığıp kapı kilitlerini de değiştirmeye başladılar. Bir keresinde şerif  Dart bizzat hacize gittiği bir evde oturan çocuklu kadının '' Borçlu ev sahibi, biz kiracıyız. Her ay kiramızı geciktirmeden ödüyoruz. Bizi nasıl sokağa atarsınız?'' diyerek ağlamaya başladığını nakletti.

Tom Dart '' Belgeleri inceledim, kiracılar doğru konuşuyorlar. Banka borcunu ödemeyen ev sahibi. İnsanları yanlış ve haksız yere sokağa atmaya vicdanım razı olmadı.'' diyor. Şerif yardımcılarına '' Hacizli evlerde ödemeleri aksamayan kiracılar varsa dokunmayın.'' direktifi basına yansıyınca Dart kısa zamanda '' Kahraman Şerif'' diye anılmaya başladı. Ama ilkin ''Verdiğimiz krediyi geri almamız lazım. Şerif görevini ihmal ediyor.'' diyen bankalar karşısına dikildi. Ardından savcılar Dart'ı '' Senin işin kararları infaz, yasaları çiğnemek değil.'' diye uyardılar. Şerif direniyor, halk Dart'ı destekliyor.Cook ilçesinde haciz kararı çıkmış 4,500 ev var. Çekişmenin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

Ülkede işsizlik ve enflasyon tırmanışta, krizin etkilemediği kimse yok. Gene de varlıklı kesimin uğrağı Neiman Marcus mağazalarının yıl sonu kataloğu astronomik fiyatlı hediyelerle dolu. Dikkatimi çekenler şunlar: Sanatçı Nathan Sawaya insan boyunda lego heykeller yapıyor, renkli lego parçalarıyla. Fiyatı 60 bin dolar. Evin arka bahçesine Texas Cowboys Stadı'nın kaleyi içeren şeridi inşaası. Şampiyon takımın lig açılış ve final maçında bir çift bileti: 500 bin dolar. 1955-1990 arasında Rock ve Pop listelerinde ilk 100'e girmiş 45 devirli 18 bin 400 plak. The Beatles ile Elvis Presley dahil: 275 bin dolar. Üç delikli  minik golf sahası ( arazi müşterinin)nı efsanevi oyuncu Jack Niclaus dizaynını yapacak. Açılışta gelip oynayacak: 1,000,000 dolar. Dünyaca ünlü Harlem Globetrotters takımıyla ilk beş arasında maç oynamak: 110 bin dolar. California'da Newport Beach'de Pelican Hill sayfiyesinde nikah daveti 40 veya altında davetli için. Gelinlik Carolina Herrera'dan. Davetliler bir gece 40 villada ağırlanacak: 1,3 milyon dolar. Evinde İrlanda Birahanesi inşası. Raflarda İrlanda biralarıyla. İki kişiye de Dublin'e gidiş-geliş uçak bileti: 250 bin dolari Titanyum ve alümünyum yapılı savaş motosikleti. 190 mil sürat yapıyor: 110 bin dolar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!