Kahire IŞİD’i vurdu

Güncelleme Tarihi:

Kahire IŞİD’i vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2015 01:26

Terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Libya’da kaçırdığı Mısırlı 21 Kıpti Hıristiyanın infaz görüntülerini internette yayınladığı video ile duyurmasına Kahire anında yanıt verdi. Mısır uçakları dün iki dalga halinde Libya’da IŞİD’in elindeki Derne kentinde yer alan örgüt hedeflerini havadan bombaladı.

Haberin Devamı

LİBYA’da 21 Mısırlı Kıpti Hıristiyan’ın IŞİD tarafından infaz edildiğine dair görüntülerin yayınlanmasının ardından Mısır Hava Kuvvetleri örgütün denetimindeki Derne kentindeki hedefleri dün sabahın erken saatlerinde bombaladı. İkinci hava saldırısı dalgası da dün öğle saatlerinde gerçekleşti. Mısır ordusundan yapılan açıklamada “Mısırlıların kanlarının intikamını almak, katilleri ve suçluları cezalandırmak görevimizdir. Yakın uzak herkes bilmelidir ki, Mısırlılar ülkenin güvenliğini koruyan bir kalkan, terörü ve aşırılığı kesen bir kılıçtır” denildi. Saldırıda IŞİD’e ait eğitim kampları, silah ve mühimmat depoları ile örgüt mensupları hedef alındı.

Daha önce Mısır ve BAE’nin Libya’daki hedefleri bombaladığı iddia edilmiş ama iki ülkeden de resmi açıklama yapılmamıştı. Videonun önceki gün yayınlanmasının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, yaptığı açıklamada Mısır’ın uygun biçim ve zamanda yanıt verme hakkının saklı olduğunu söylemiş, ülkede 7 gün yas ilan edildiğini de açıklamıştı. Sisi ayrıca dün sabah Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Tawadros II’ye taziye ziyaretinde bulundu. Öte yandan IŞİD’e karşı mücadelede ABD’yle daha yakın işbirliği amacıyla Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü’nün de bu ülkeye gideceği bildirildi.

Haberin Devamı

Kahire IŞİD’i vurdu
IŞİD 21 MISIRLIYI İNFAZ ETTİ

Libya’nın doğusundaki uluslararası toplumun ülkenin temsilcisi olarak tanıdığı Başbakan Abdullah el Sani’nin başbakanlığındaki Tobruk’taki Temsilciler Meclisi hükümetinin hava kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Sakr el-Ceruşi, ülkesindeki IŞİD hedeflerinin vurulması konusunda Mısır ile tam koordinasyon içerisinde olduklarını bildirdi. Ceruşi, bombardımana Libya savaş uçaklarının da katıldığını söyledi. Ceruşi, Kahire’nin müdahalesinin Libya’nın talebi üzerine gerçekleştiğini belirterek, saldırılarda en az 40 IŞİD militanının öldürüldüğünü söyledi. Tobruk hükümetiyle ittifak halindeki general Halife Hafter de, IŞİD’le mücadelede Mısır’a yardım edeceklerini açıkladı. Trablus’ta üslü ve aralarında Müslüman Kardeşler taraftarlarının da olduğu Fecr-i Libya (Libya Şafağı) hükümeti ve meclis ise Mısır’ın hava saldırısını ülkenin egemenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle güçlü bir şekilde kınadı. Trablus merkezli Milli Genel Kongre’nin Birinci Başkanı Avd Abdussadık, yaptığı açıklamada “Libya’daki Mısırlı Kıptilerin öldürülmesini de kınıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DENİZ KIZILA BOYANDI

Bu arada 5 dakikalık infaz videosuyla ilgili detaylar da ortaya çıktı. Görüntülerde IŞİD’in bir kumsalda 21 Kıpti Hıristiyan’ı infazının ardından deniz kurbanların kanlarıyla kırmızıya boyanıyor. IŞİD militanları, “Bizi boyunlarında haç takanların başını keserken Şam ve Dabık’ta gördünüz. Bugün Roma’nın güneyinde, İslam’ın ülkesindeyiz, Libya’dan başka bir mesaj yolluyoruz. Siz Şeyh Bin Ladin’in bedenini denize gömdünüz, Allah’a yemin ediyoruz, şimdi onu sizin kanınızla karıştıracağız” ifadeleri yer alıyor. Militan ayrıca, infazların Mısır’da “Kıpti Haçlılar”ın Müslüman kadınlara uyguladığı zulmün intikamı için gerçekleştirildiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Kahire IŞİD’i vurdu

Sahilde infaz

IŞİD’in infaz ettiği Mısırlı Kıpti Hıristiyanlar Libya’ya çalışmaya giden işçilerdi. Yazın sahil kenti Sirte’de kaçırılmış, ocak ayında ise görüntüleri internete düşmüştü. Her seferinde farklı bir infaz yöntemiyle dikkat çeken IŞİD bu kez kurbanlarını deniz kenarında katletti, denizin kızıla kesmiş görüntülerini yayınladı. 88 milyon nüfuslu Mısır’da 7 milyon Kıpti yaşıyor.

BM Güvenlik Konseyi toplantıya çağrıldı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, terör örgütü IŞİD ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvelik Konseyi’ni toplantıya çağırdı. Hollande ve Sisi Libya’daki IŞİD saldırılarıyla ilgili olarak dün telefonda görüştü. Açıklamada, “İki devlet başkanı, Libya’daki durumu ve IŞİD’e yönelik operasyonları görüştü. İki lider de BM Güvenlik Konseyi’nin bu konuda toplanmasının önemine ve uluslararası kamuoyunun söz konusu tehlikeye karşı yeni önlemler alması konusunda görüş birliğine vardı” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Türkiye ve dünyadan kınama

Türkiye: Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, IŞİD’ın masum Mısır vatandaşlarını hunharca öldürmesi nefretle kınanarak “Bu gelişme, kardeş Libya’da diyalog sürecinin ve ulusal uzlaşının önemini bir kez daha göstermiştir” denildi.

ABD: Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü’ye taziyelerini iletti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “IŞİD’in gaddarlığı sınır tanımıyor” denildi.

Vatikan: Katolik aleminin ruhani lideri Papa Françesko, IŞİD terör örgütünün 21 Mısırlı’yı Hıristiyan oldukları için öldürdüğünü söyledi.

Müslüman olan Kıpti kadınların intikamı

Mısırlı Daily News Egypt gazetesine konuşan Mısır Kıpti Koalisyonu koordinatörü Fady Youssef, IŞİD’in videodaki ikinci mesajının geçtiğimiz yıllarda yaşanan iki olaya atıf olabileceğini belirtti. Alaylardan ilkinde eşi Kıpti bir din adamı olan Kamilla Şehata 2010’da ortadan kaybolmuştu. Kadının İslam dinine geçtiği iddia edilmiş, bunun üzerine kilise tarafından alıkonduğu öne sürülmüştü. İkinci olayda da Kıpti olan Vefa Konstantin’in (52) İslam’ı seçtiği iddia edilmişti. Kıpti bir rahiple evli olan kadının bir manastıra kapandığı iddiası radikal Müslümanların tepkisini çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!