Kadınlar ikinci sınıf değildir

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar ikinci sınıf değildir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kadın ve gençlerin oylarıyla iktidara gelen İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, sonunda kendisinden beklenen radikal çıkışı yaptı ve ‘‘Kadınlar ikinci sınıf değildir. Kadın-erkek eşitliği mutlaka sağlanmalıdır’’ dedi.

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, kadınların ikinci sınıf, erkeklerin üstün cins olduğu düşüncesinin terkedilmesi gerektiğini söyledi. Şeriat hükümlerine göre kadının ikinci sınıf yaratık sayıldığı, şahitliğinin bile geçerli olmadığı İran açısından hayli çarpıcı bir çıkış yapan Hatemi, ‘‘Batı dünyasının, kadınlar dahil, insanlık için getirdiği olumlu sonuçları tanımalıyız’’ dedi.

Hatemi bu sözleriyle, bugüne kadar kötülüklerin kaynağı olarak gösterilen Batı medeniyetine övgüde bulunan ilk İran lideri oldu.

Hatemi, Hz. Muhammed'in kızı Fatima'nın doğum günü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarih boyunca Müslümanlar da dahil, dünya halklarının zihninde kadınlarla ilgili yanlış bir görüşün egemen olduğunu, bu görüşün bazen, din kisvesine bile büründüğünü bildirdi. Hatemi, ‘‘Yanlış zihniyet nedeniyle kadınlara çok zulüm yapıldı. Biz, kendi değerlerimizi koruyarak, bu zihniyetle mücadele etmeliyiz’’ dedi.

Hatemi, kadınlara yasal hakların tanınmasının yetmediğini, bu hakları kullanıp kullanamadıklarının önemli olduğunu belirterek, ‘‘Hakları resmiyette tanımak ve haklara ulaşmak arasında çok fark var. Acaba bizim köylü kadınlarımız devrim sayesinde, onlar için resmiyette tanınan haklardan yararlanabiliyorlar mı? Acaba bizim memur ve işçi kadınlarımız kendi haklarına kavuşabiliyorlar mı?’’ diye sordu.

Hatemi, şöyle dedi:

‘‘Zamanımızı ve zamanımızdaki kadını tanımalıyız. Şimdiki zamanın geçmişten farklı olduğunu ve bu zamanda kadın için uygun olan durumu bilmemiz gerekir. Bu çağa uygun, örnek Müslüman kadına ulaşmak için, tarih boyunca Müslümanlar dahil, insanların zihninde, kadınla ilgili ve zaman zaman din kisvesine bürünen yanlış zihniyetle mücadele etmeliyiz. Bugün, Batı dünyasının, kadınlar dahil, insanlık için getirdiği olumlu sonuçları tanımalıyız.’’

Bugün kadına maddi ve ekonomik açıdan bakıldığını belirten Hatemi, ‘‘Daha iyi bir gelecek için kadına kültürel açıdan bakmamız gerekir’’ dedikten sonra şunları ekledi: ‘‘Kadın ve erkeklere eşit haklar sağlamamız gerekiyor. Hala erkeklerin imkanları kadınlardan daha fazla. Toplumsal adalet, bizi bu alanda adım atmaya mecbur ediyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!