Kaddafi’ye başkaldırı

Güncelleme Tarihi:

Kaddafi’ye başkaldırı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2011 00:00

Ortadoğu’yu saran isyan ateşi, 42 yıldır Libya’yı demir yumrukla yöneten Libya lideri Muammer Kaddafi’yi de zorluyor. Başkentte rejim yanlısı gösteriler yapılırken ülkenin doğusundaki El Bayda’da protestocuların eline geçtiği iddia edildi. Toplam can kaybı 41’e çıktı.

Haberin Devamı

LİBYA lideri Muammer Kaddafi’nin ülkenin yönetimini ele geçirdiği 1969’dan bu yana dün ilk kez bir kentin kontrolünü kaybettiği öne sürüldü. İkinci büyük kent Bingazi’nin 200 km kuzeydoğusundaki polisin de destek verdiği El Bayda’nın protestocuların eline geçtiği belirtildi. Faaliyetlerini sürgünde devam ettiren Libya İnsan Hakları grupları, “El Bayda halkın ellerinde” açıklamasını yaptı. BBC’ye konuşan görgü tanıkları “Askerler El Beyda’yı yeniden ele geçirmeye çalışıyor. Halk ise eline geçen her türlü silahla askerlere karşı koyuyor. En az 5 protestocu öldü” diye konuştu. Bingazi’de binlerce kişinin sokaklara çıktığı; El Bayda’da eylemcilerin kamplar kurduğu kaydedildi. Muhalefetin kalesi Bingazi’ye ordu yığınak yaparken, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre protestocular ile askerler arasında salı günden bu yana çıkan çatışmalarda en az 41 kişi öldü. Bingazi’de bir yerel radyo istasyonunun yayın yaptığı bina, rejim karşıtlarınca ateşe verildi.
Arap zirvesi iptal
Bingazi’de yayınlanan Kurina gazetesi askerlerin önceki gece protestoculara gerçek mermilerle ateş edip sekiz kişiyi öldürdüğünü haber verdi. Gazete Bingazi’de çok sayıda mahkumun cezaevinden kaçtığını, 3’ü öldürülen mahkumların kentteki başsavcılık bürosunu, bir bankayı ve bir karakolu ateşe verdiğini kaydetti. Bingazi’de, Kaddafi’nin bir ara İtalya’da futbol oynayan oğlu Sadi’nin kentin yönetimini eline aldığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Yeşil Kitabı yıktılar

Tobruk kentinde bir grup protestocu Libya lideri Muammer Kaddafi’nin öğretilerinin yer aldığı Yeşil Kitabı sembolize eden bir anıtı böyle yıktılar.

Muhalifler: Libya’da bir kenti ele geçirdik

Çatışmalar beş kente daha yayılırken, başkent Trablus’ta ise Kaddafi yanlısı gösteriler vardı. Dün sabah bir ara kendi lehindeki gösteriye katılan Kaddafi’nin hiç konuşmadığı dikkat çekti. Bu arada Arap Birliği Dönem Başkanı Libya, mart ayında Irak’ta düzenlenecek zirvenin iptal edildiğini açıkladı.

 

Haberin Devamı

BAHREYN'DE GERGİN CUMA / FOTO GALERİ

BAHREYN POLİSİ, İNCİ MEYDANI'NI BÖYLE DAĞITTI / FOTO GALERİ

DIŞİŞLERİ'NDEN BAHREYN AÇIKLAMASI

KUZEY IRAK'TA IKDB BİNASINA SALDIRI / WEB TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!