Kaddafi meydan okudu, halkı sokağa dökülmeye çağırdı

Güncelleme Tarihi:

Kaddafi meydan okudu, halkı sokağa dökülmeye çağırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 00:00

Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi, bugün halka yaptığı konuşmada, canını verme pahasına ülkesinden ayrılmayacağını, gerekirse şehit olacağını söyledi ve taraftarlarını isyancılara karşı sokağa dökülmeye çağırdı. Öte yandan Libya İçişleri Bakanı'nın muhaliflere destek verdiği gelen son bilgiler arasında.

Haberin Devamı

KADDAFİ SAVAŞACAĞINI AÇIKLADI (WEB TV)

KADDAFİ BEKLENEN KONUŞMASINI YAPTI - FOTO GALERİ  

İŞTE KADDAFİ'NİN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI


İLK TEPKİ ALMANYA'DAN

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya'daki gelişmelerin çok endişe verici olduğunu belirterek, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin konuşmasının da çok ürkütücü olduğunu söyledi.

Merkel, bugün başkent Berlin'de Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Kaddafi'nin Libya'da kendi vatandaşlarına yönelik şiddete son vermesi gerektiğini ifade ederek, "Libya Devlet Başkanı'nın konuşması ürkütücüydü. Kendi halkına adeta savaş ilan etti" dedi.

Libya halkına yönelik şiddeti kınadıklarını, diğer yandan Libya'daki Almanların güvenliğini de düşündüklerini kaydeden Merkel, Libya'da sivil halka yönelik şiddetin sona erdirilmemesi durumunda bu ülkeye yaptırımlar uygulanmasını da görüşebileceklerini kaydetti.

CLINTON: LİBYA ŞİDDETE SON  VERMELİ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Kaddafi'nin 41 yıllık iktidarının sona ermesini isteyen protestoculara karşı şiddete son verilmesini istedi.

Clinton, gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Gerçekte neler olduğunu daha iyi anlarken -çünkü biliyorsunuz iletişim durduğundan mümkün olduğunca bilgi edinmeye çalışıyoruz- politikalarımızla, değerlerimizle ve yasalarımızla sırası gelince gerekli adımları atacağız. Ancak uluslararası kamuoyu ile uyum içinde çalışmak zorunda kalacağız.”

Libya'da gösterilerin başlamasından bu yana ilk kez dün kısa bir süreliğine kamuoyu önüne çıkan Kaddafi, bugün uzun bir ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Haberin Devamı

Kaddafi, devlet televizyonundan canlı yayınlanan ve dünyadaki başlıca haber kanallarında da eş anlı olarak verilen konuşmasını başken Trablus'taki 1986 yılındaki ABD bombardımanına direnişin anısına dikilen heykelin bulunduğu binada yaptı.

Haberin Devamı

Halen yıkık dökük halde olan binanın yanında bir yumruğun içinde sıkılmış bir ABD savaş uçağını gösteren bir heykel bulunuyor. Reagan yönetiminin, Almanya'da bir diskonun bombalanması olayını düzenlediği gerekçesiyle düzenlediği hava saldırısında 101 Libyalı hayatını kaybetmişti.

“GEREKİRSE ŞEHİT OLACAĞIM”

Kaddafi'nin önemli mesajlar verdiği konuşmasında dış güçleri suçladı ve özellikle ABD'yi hedef tahtasına koydu.

Kaddafi, "Bu topraklardan asla gitmeyeceğim, gerekirse burada şehit olacağım" dedi. Libya lideri, kendisini ülkesine zaferler kazandıran bedevi bir savaşçı ve devrimci" olarak nitelendirdi.

Tunus ve Mısır'ın ardından geçen hafta içerisinde Libya'da karıştı. Ordunun ve paralı askerlerin, göstericilere yaptığı sert müdahale nedeniyle olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Ancak göstericilerin, bazı kentlerde üstünlüğü sağladığı bildiriliyor. Bugün gelen son haberlere göre, askerin çekilmesinin Mısır sınırının kontrolü de isyancıların eline geçti.

 

Libya'nın bazı büyükelçilerinin, bakanlarının ve bürokrasideki önemli isimlerin istifa etmesinin yanı sıra dini liderlerin de harekete destek vermesiyle Kaddafi üzerindeki iç ve dış baskı giderek artıyor.

Kaddafi'nin bugünkü konuşmasında oldukça sinirli olduğu görülürken, sık sık kürsüye vurması dikkat çekti.

BAŞ KALDIRMANIN CEZASI: İDAM

Kaddafi bugünkü konuşmasında göstericilerin üzerine ateş açılması emri vermediğini öne sürdü. Ayrıca, Libya lideri, konuşması sırasında kendi kaleme aldığı yönetim manifestosundan da alıntı yaptı.

Haberin Devamı

Bu kapsamda göstericilerin tutuklanıp idam edilmesi gerektiğini savunan Kaddafi, kendi taraftarlarını da “fareler ve paralı askerler” olarak nitelendirdiği isyancılara karşı sokağa çıkmaya davet etti.

“İSYANCILARLA SAVAŞIN”

Kaddafi, “Bu akşamdan yarına kadar, halkın güvenliği için tüm genç erkekler yerel komiteler kurmalı. Libya halkı ve halkın devrimi, Libya’yı yönetecektir. Kaddafi seven kadınlar ve erkekler, evlerinizden çıkıp sokakları doldurun. Bu yalancılara saldırın. Yarından itibaren bariyerler kaldırılacak, dışarı çıkın ve savaşın” dedi.

Libya lideri kendi taraftarlarından yeşil kol bandı takmalarını istedi.

Kaddafi konuşmasında özellikle yerel yönetimlerin yetkilerini artırarak, reform sözü verdi.


İÇİŞLERİ BAKANI YUNUS'TAN MUHALEFETE DESTEK

Haberin Devamı

Libya İçişleri Bakanı Abdül Fatah Yunus, Muammer Kaddafi'nin liderliğini tanımadığını ve muhalefete katıldığını ilan etti.

El Cezire'nin haberine göre Yunus, “17 Şubat Devrimi'ne katıldığını” açıkladı. Orduya da çağrıda bulunan Yunus, silahlı kuvvetlerin de halk ayaklanmasının yanında yer alması çağrısı yaptı ve ordunun, halkın “meşru taleplerinin” yerine getirilmesi yönünde çalışmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!