Kaçırıldım, şikayetçiyim

Güncelleme Tarihi:

Kaçırıldım, şikayetçiyim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 00:00

Avrupa Parlamentosu’nun Rum milletvekili Marios Matsakis, şimdi de Türkler tarafından kaçırıldığını, şikayetçi olacağını, Kıbrıs Rum polisinin bu konuda işlem başlattığını söyledi.

Haberin Devamı

Rum milletvekili Marios Matsakis, "şovuna" devam ediyor. Önce Türk bayrağını çalarak Brüksel’e kaçıran daha sonra da hakkında tutuklama kararı olduğunu bildiği halde yasa dışı yollardan KKTC’ye girmeye çalışırken yakalanan Matsakis, şimdi de Türkler tarafından "kaçırıldığını ve Rum polisinin bu konuda işlem başlattığını" söyledi.

Rum basınına "işgal rejimi tarafından kaçırıldığını" savunan Matsakis, Türk tarafını Avrupa Parlamentosu Başkanı’na ve Genel Kurulu’na şikayet edeceğini de ifade etti.

KİMLİK GÖSTERMEYİ REDDETMİŞ

Kendisinin "Türk işgal topraklarında" değil Birleşmiş Milletler’in yeşil hattı üzerinde tutuklandığını savunan Matsakis, "Tamamen barışçı sebeplerle Mehmet Ali Talat’a hediye götürüyordum. Kimliğimi göstermeyi reddedince önce orada beklememi söylediler ardından da gelip tutukladılar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz aylarda Yeşil Hattı işgal ederek boş bir nöbetçi kulübesinde bulunan Türk bayrağını çalarak kaçan ve daha sonra Brüksel’e götürdüğü bayrağı Türk gazeteci Vakur Kaya’ya teslim eden Matsakis, Türk yetkililerce "KKTC’ye tekrar girmeye çalışması halinde tutuklanacağı" yönünde uyarılmıştı.

RUM BASINI: ŞOV YAPMAYA GİTMİŞTİ

Kıbrıs Rum Kesim’nde yayınlanan Cyprus Mail gazetesi, Maksakis’in tutuklanacağını bile bile Türk tarafına geçmeye çalıştığını belirtti. Constantine Markides imzalı haberde, Matsakis’in şov yapmak için KKTC’ye geçmeye çalıştığını belirterek buna kanıt olarak da tutuklama sırasında Matsakis’in yanında iki kamera olmasını gösterdi.
Gazete Matsakis’in olay çıkararak "kahraman olma" arzusunda olduğunu belirtti.

MATSAKİS SIRADAKİ PROVOKASYONUNUN TARİHİNİ DE VERDİ

Matsakis, sıradaki provokasyonun da tarihini verdi. Matsakis "Haziran ayında bir Avrupa Birliği komite toplantısı için hala Türkiye’ye gitmek zorundayım. Eğer tutuklanırsam, bu Türkiye’nin Avrupa Birliği yolu için hiç de iyi olmaz" dedi.

Bütün sembollere saygılı olduğunu söyleyen Matsakis, "Türk bayrağını çalmadığını ya da yoketmediğini sadece işgale dikkat çekmek istediğini" ifade etti.

Haberin Devamı

RUM MUHALEFETİNDEN ELEŞTİRİ

Öte yandan Kıbrıs Rum Kesimi muhalefeti Matsakis’e tepki gösterdi. DISI partisi başkanı Nicos Anastassiades, Marios Matsakis’in "işgal kuvvetlerinin eline propaganda kozu verdiğini" söyledi. Anastassiades, Matsakis’in bu girişimi ile birlikte Kıbrıslı Türk yetkililerin "diplomatik dokunulmazlığı da tanıyarak kendilerini meşrulaştırdığı" eleştirisinde bulundu.

Matsakis’in yasadışı olarak tutuklandığını belirten muhalif Rum lider yine de Matsakis’in davranışı tasvip etmediklerini söyledi.

"1996’DA VURULAN RUM İLE AYNI OLAY DEĞİL"

Bir gazetecinin "Matsakis’i eleştiriyorsunuz ancak 1996 yılında Solomos Solomon benzer bir girişimde bulunarak Türk bayrağını indirmek için direğe çıktığı sırada vurulunca hepiniz onu kahraman ilan etmiştiniz, bu çelişki değil mi?" sorusu üzerine, "Kitle gösterileri sırasındaki genç eylemcilerin bu ülkeyi Avrupa Parlamentosu’nda temsil eden birinin bireysel gösterisiyle karıştırılması ne kadar acı" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

"TÜRKLER AB’Yİ OSMANLI SULTANLIĞININ PARÇASI YAPMAK İSTİYOR"

Diğer taraftan, kendilerine "Pan-Kıbrısçı İşgal Karşıtı Hareket" (PAK) adını veren aşırı milliyetçi bir grup, bir bildiri yayınlayarak Matsakis’e destek verdi.

"Bir Rum vatandaşının özgürlüğünün reddedilmesinin, neden Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktıklarını gösterdiğini" savunulan PAK bildirisinde, "Türkler Avrupa Birliği’nin Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki sultanlıklardan biri yapmak istiyor" ifadeleri yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!