Kaçaklar sınır dışı edilemez

Güncelleme Tarihi:

Kaçaklar sınır dışı edilemez
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2011 00:00

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 17 yargıçlı Büyük Dairesi, kaçak durumda olan bir yabancının başka bir ülkeye sınır dışı edilmesini “insan hakları ihlali” olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Belçika, kısa adı MSS olarak açıklanan ve kaçak durumda olan bir Afgan vatandaşını Yunanistan’a sınır dışı etmiş ve Afgan vatandaşı bu durumu AİHM’e götürmüştü.
AİHM, davayla ilgili olarak hem Belçika’yı, hem de Yunanistan’ı tazminata mahkum etti. AİHM’in bu kararı, Avrupa Birliği’nin birçok ülkeyle yaptığı ve son olarak Türkiye ile de tamamlanma aşamasına gelen “geri iade anlaşması” uygulamalarına ‘aykırı’ bir durum oluşturdu. Karar, vizeleri kolaylaştırmak için “zorunlu” olan bu anlaşmayı tartışmalı hale getirecek.
AİHM bu kararı, ‘Dublin II’ anlaşmasına göre aldı. Bu anlaşma ülkelere, kaçak durumda olan yabancının yaptığı ‘iltica’ başvurusunu sonuçlandırma zorunluluğu getiriyor. Başka bir ülkeye sınır dışı edilmesini yasaklıyor.
Sokağa terkedildi
Başvuruyu yapan Afgan vatandaşı, yabancı askerlere tercümanlık yaptığı için Taliban’ın hedef haline geldiğini belirterek 2008’de Kabil’den kaçmıştı. İran, Türkiye ve son olarak Yunanistan’a kaçak olarak geçen Afganlı, oradan da Belçika’ya gelmiş ve sığınma başvurusunda bulunmuştu. Belçika, Yunanistan’ın AB ülkesi belirterek, Dublin II anlaşmasına göre iltica başvurusunun bu ülkeye yapılması gerektiğini kaydetti ve yapılan itirazlara rağmen Afgan vatandaşını Atina’ya sınır dışı etti. Afganlının bu ülkede önce hapsedildiği, daha sonra ise parasız olmasına rağmen sokağa terk edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

İçtihat oluştu

AİHM, Belçika’yı ve Yunanistan’ı mahkum etti. Belçika, mahkeme masraflarıyla birlikte toplam 32 bin 250 Euro’ya, Yunanistan ise 5 bin 725 Euro tazminata mahkum oldu. AİHM’in kararının “içtihat” oluşturması nedeniyle, AB ülkelerinin bundan böyle kaçak durumda olan bir yabancının iltica başvurusunu değerlendirmeden başka bir ülkeye sınırdışı etmesinin insan hakkı ihlâli olarak değerlendirileceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!