Kâğıt kadar keskin usturayla kesiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Kâğıt kadar keskin usturayla kesiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2010 00:00

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl 15 yaş altında 3 milyon kız sünnet ediliyor. Sünnetin yaygın olduğu bölgeler arasında Kuzey Irak da var. Guardian Gazetesi, ‘Ustura ve hasar tamam’ başlıklı haberinde, bu bölgedeki kadın sünnetini, yaşanan vahşeti ve sünnetli kadınları yazdı.

Haberin Devamı

İNGİLİZ gazetesi Guardian, Kuzey Irak’taki kadın sünneti vakalarını araştırdı. Gazetenin “Ustura ve hasar tamam” başlıklı haberinde, kadın sünnetinin nedenlerine yer verildi ve sünnet edilmiş kızların yaşadıkları aktarıldı. Guardian, 500’den fazla sünnet yapmış olan Kürt ebe Nakşin Mustafa’nın “Bu kızların hiçbir itirazı yok” sözlerine de yer verdi. Gazete, şu ifadeleri kullandı:
‘İşte bu kadar! Bitti bu iş’
Rania köyündeki Nakşin Mustafa (68), kızların genital organlarını, “kağıt kenarı kadar keskin” bir usturayla kesiyor. Bu arada yerde, dökülen kanları toplamak için bir kase duruyor. Mustafa, “Bismillah. İşte bu kadar. Oldu bitti! Bu işi yaparken şimdiye dek hiçbir problemle karşılaşmadım” diyor.
‘Sünnet yanlıştı çok pişmanım’
Jiana Ali Muhammed (17) sünnet olan kızlarından biri. Jiana, 7 yaşındayken aynı gün içinde 2 kez sünnet edildi. Sabah kendisini sünnet eden ebenin “yaptığı işi beğenmeyen” büyükannesi, kızı bir kez de akşam sünnet etti. Jiana’nın klitorisi tamamen parçalandı. Günlerce kan kaybeden Jiana, genital organlarındaki tüm hissi kaybetti. Bu olay, onu psikolojik olarak da etkiledi ve içine kapanık bir genç kız oldu. Annesi Nazeka Şemen, “Diğer 4 kızım da sünnet edilmişti. Ama bir kızım daha olursa asla sünnet ettirmem. Bunun yanlış olduğunu anladım, pişmanım” diyor.
Tıbbi bakım yerine kül
Bu prosedür, Kuzey Irak’taki kadınlar arasında olduğu gibi Ortadoğu’daki birçok yerde ve bazı Afrika ülkelerinde de uygulanıyor. Süleymaniye’deki 8 köyde yaşayan yetişkin kadınların yaklaşık yüzde 90’ının sünnet edildiği tahmin ediliyor. İşlemin ardından hiçbir tıbbi bakım yapılmıyor. Yakın zamana dek antiseptikler bile kullanılmıyordu, bunun yerine yaraya kül sürülüyordu.
Kürt kimliği önemli bir faktör
Son 20 yılda gelen dünya çağındaki tepkilere rağmen, aileler bunun Kuran’ın bir emri olduğunu düşünerek kızlarını ebeye yollamaya devam ediyor. Kadın sünnetinin, kızlara zarar vermediği, aile evinin saflığını artıracağına inanılıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün son araştırmaları, sünnette dört faktörün rol oynadığını gösteriyor: Kürt kimliğine bağlılık, din, toplum baskısı ve kadının cinselliğini kontrol etme çabası.

Haberin Devamı

Oğlana doktor, kıza ebe

Haberin Devamı

IRAK hükümetinin son araştırmasına göre, Kuzey Irak’taki 13 yaş altı kız çocuklarının yüzde 23’ü sünnet edilmiş durumda. Yaşları 14-18 arasında değişen kızlarda bu oran yüzde 45’e yükseliyor. İşlem sonrası günlerce kanaması durmayan kadınların birçoğu, yetişkin olduktan sonra da sürekli acı çekmeye devam ediyor. Sünnet olanlar, cinsellik sırasında da zevk alamıyorlar. 6 kızını da sünnet ettiren bir baba, “Oğlanları da kızları da sünnet ettirmek aile onurudur. Oğlanlar için doktor, kızlar için ebe çağırırız” diyor. Sünnetin kaldırılmasını isteyen birçok Kuzey Iraklı din adamlarının bunu yasaklamasını bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!