Jetlerimize silah yüklendi

Güncelleme Tarihi:

Jetlerimize silah yüklendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

10 Ekim’de başlayan Nikiforos 97 Rum-Yunan ortak askeri tatbikatı Türkiye ile Yunanistan’ı karşı karşıya getirdi. Yunan uçakları bir yıldır devam eden uçuş yasağını deldi. Silah yüklenen Türk jetleri Doğu Akdeniz ve Kıbrıs semalarında.

Bir yıldır uygulanan uçuş yasağını delerek, Güney Kıbrıs'ta hedef ve destek atışı yapan Yunan savaş uçakları, Türk Hava Kuvvetleri'ni alarma geçirdi. Yunanistan'ın tahrik edici tavrına çok sert tepki göstermek amacıyla savaş yüklerini alarak havalanan Türk savaş uçakları, Doğu Akdeniz ve Kuzey Kıbrıs üzerinde uçmaya başladılar.

Hava Kuvvetleri'nde kurulan kriz masası, tüm gelişmeleri Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç'a aktarıyor. Kılıç da zaman zaman Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya iletiyor.

Güney Kıbrıs'ta 10 Ekim'den beri devam eden ‘Nikiforos 97’ (Zafer) tatbikatı, Ada'daki gerginliği iyice tırmandırdı. Türkiye ile Yunanistan'ı da karşı karşıya getiren tatbikat nedeniyle Kuzey Kıbrıs'taki Türk birlikleri de alarma geçti. Rum Yönetimi, tatbikata katılan Yunan savaş uçaklarının Girit-Rodos-Kıbrıs üçgeninde Türk F-16'ları tarafından tehlikeli bir şekilde defalarca taciz edildiğini öne sürerek BM ve Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu'na şikayette bulundu. Rum yetkililer, Yunan savaş uçaklarıyla ‘it-dalaşına’ (dog-fighting) giren Türk savaş uçaklarının Rum ve Yunan hava sahasını 60 kez ihlal ettiğini iddia etti. Rum Radyosu ise Türk F-16'larının Larnaka ve Limasol üzerinde uçarak tatbikatı görüntülediğini ileri sürdü.

Bu arada, Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin ‘Toksotis’ (Yay) tatbikatıyla koordineli olarak gerçekleştirilen Nikiforos'un dünkü bölümüne Yunan savaş uçakları ve gemileri katıldı. ABD'nin tüm uyarılarına rağmen, bir yıldır uygulanan moratoryumu delerek Kıbrıs'a gelen 2 adet F-16 ve 4 adet A-7 Corsair bombardıman uçağı, tatbikatla birlikte fiilen hizmete giren Baf Hava Üssü'nde yakıt ikmali yaptıktan sonra deniz hedeflerini bombaladılar.

Dün sabah temsili Türk ablukasını kırarak Ada'ya gelen Yunan Deniz Kuvvetleri'ne ait savaş gemileri kıyılardaki temsili hedefleri vurdular. Yunan filosu, 3 firkateyn, 3 hücumbot ve 2 denizaltıdan oluşuyor. Limasol ve Larnaka arasındaki bölgede yapılan tatbikatta zırhlı birlikler ise sembolik Türk çıkarmasına karşı savunma yaptılar.

Öte yandan, Yunan Savunma Bakanı Akis Çohaçopulos tatbikatı izlemek için yüksek rütbeli subaylarla dün akşam saatlerinde Güney Kıbrıs'a geldi. Çohaçopulos, Türkiye'nin Kıbrıs'taki hava üstünlüğünü sona erdirmek amacıyla Yunan savaş uçakları için inşa edilen Baf Hava Üssü'nü de denetleyecek. Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides'i Atina'ya çağırdı. Yarın Kıbrıs Rum savunma ve dışişleri bakanlarıyla birlikte Atina'ya geçmesi beklenen Klerides, Yunanistan Başbakanı Simitis, Dışişleri Bakanı Pangalos ve Yunan genelkurmayından üst düzey komutanlarla görüşecek.

Ankara Yunan iddialarını yalanladı

ANKARA, Atina'nın ‘Türk uçakları Kıbrıs-Rodos-Girit üçgeninde hava sahamızı defalarca ihlal etti’ iddiasını reddetti. Türk yetkililer, Türk uçaklarının Kıbrıs'taki Rum-Yunan ortak tatbikatı nedeniyle gözlem uçuşunda bulunduğunu, ancak Yunan hava sahasını ihlal etmediğini belirttiler. Yunanistan'ın Ege'deki hava sahasını 10 mil, Türkiye'nin ise Yunan hava sahasını 6 mil olarak kabul etmesi nedeniyle iki ülke arasında ihlal iddiaları ve yalanlamalar rutin hale geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı da dün yabancı basın mensupları için düzenlediği haftalık basın toplantısında, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin ortak askeri doktrini çerçevesinde, Kıbrıs Rum Kesimi'nde askeri tatbikat yaptıklarını belirtti ve Türkiye’nin gerginlik istemediğini tekrarladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!