Japonya’da taht kavgası

Güncelleme Tarihi:

Japonya’da taht kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 00:00

Japonya’da kadınlara taht yolunun açılmasına yönelik planlara daha önce lağvedilen asil ailelerden tepki geldi. Japon İmparatoru’nun kuzeni ve taht sıralamasında beşinci olan Prens Tomohito, yasa değişikliğine gerek olmadığını savundu.

Bungei Shunju Dergisi’nin şubat sayısında yayınlanan makalesinde Tomohito, "İmparator kanının ağırlığı - niye kadın hükümdarlara karşıyım" başlıklı makalesinde tahtın babadan oğula geçtiği Japonya’da böylece yüzlerce yıldır asil kanın gelecek imparatorlara aktarıldığını savundu. Tomohito, 40 yıldır erkek çocuk dünyaya gelmediği için veliaht sıkıntısı çekilmesiyle ilgili olarak imparatorluk kanı taşıyan diğer asil ailelerin erkek çocuklarının tahta çıkarılmasını önerdi. Geçen yıl da benzer bir teoriyle gündeme gelen Prens Tomohito, kadınların tahta çıkmasına gerek olmadığını savunuyor.

Japonya’da İmparator Akihito’nun Veliaht Prens olan oğlunun 4 yaşındaki kızı Prenses Aiko’nun gelecekte tahta çıkarılmasıyla ilgili yasal değişiklik yapılması tartışılıyor. Yasa değişikliği Aiko’nun büyük çocuğunun da kendisinden sonra kraliyet ailesinin başına geçmesini öngörüyor. Bu durumda babadan oğula geçen Y kromozomu zincirinin kırılacağı dolayısıyla Japon sarayının asil kanının karışacağı öne sürülüyor.

Öte yandan Japonya’da yapılan anketler halkın yüzde 73’nün tahta bir kadının çıkmasını desteklediğini ortaya koydu. Prenses Aiko’nun 42 yaşındaki annesi Prenses Masako’nun erkek bir veliaht dünyaya getiremediği için ruhsal dengesinin bozulduğu iddia ediliyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!