Japon rehine için zamana karşı yarış

Güncelleme Tarihi:

Japon rehine için zamana karşı yarış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 01:48

Terör örgütü IŞİD’in ellerindeki iki rehinenin hayatlarına karşılık Japon hükümetine 200 milyon dolar fidyeyi ödemeleri için verdikleri mühlet yarın doluyor. Vatandaşlarının serbest kalması için tüm diplomatik kanalları kullanan Japon Başbakanı Abe, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da aralarında olduğu bölgedeki liderlerden yardım istedi.

Haberin Devamı

IRAK Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) önceki gün yayınladığı bir videoyla 72 saat içerisinde 200 milyon dolarlık fidyenin ödememesi halinde ellerindeki Kenji Goto ve Haruna Yukawa isimli iki Japon rehineyi infaz edeceklerini açıklamasıyla Japon hükümeti, zamana karşı yarış içine girdi. IŞİD’in verdiği süre, Türkiye saatine göre yarın 07.50’de sona erecek. Japon liderler fidyeyi verip vermeyecekleri konusunda kesin bir açıklama yapmıyorlar. Ortadoğu turunu kısa kesip bakanlar kurulunu acil toplayan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, terörizme boyun eğmeyeceklerini söylerken “Zamana karşı zorlu bir yarış var. Hükümete ikilinin serbest kalmasını sağlamak için tüm diplomatik kanalları kullanmaları emri verdim. Uluslararası kamuoyuyla birlikte bu acımacız terörle savaşacağız” dedi.
m Kriz ekibi kuruldu: Rehinelerin kurtarılması için Umman’daki Japon büyükelçiliğinde 30 kişilik kriz ekibi oluşturuldu. Bölgedeki dini liderlerden yardım istendiği de belirtilirken Abe, Ürdün Kralı Abdullah, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Es-Sisi, Filistin lideri Mahmud Abbas’la telefon görüşmesi yaptı. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre Erdoğan ile Abe, bölgedeki yerel ve diğer istihbarat kaynaklarından elde edilmeye çalışılacak bilgileri paylaşma konusunda mutabık kaldı. Dışişleri ve istihbarat birimlerinin de gereken değerlendirmelere başladığı öğrenildi. Japonya’nın talebinde, IŞİD’in Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda görevli 49 personelini rehin almasından 101 gün sonra serbest bırakılmasını sağlamasının etkili olduğu belirtildi.AP ajansı ise Abe’nin zor bir seçimle karşı karşıya olduğunu ya terör örgütüne fidye vereceğini ya da müttefiki ABD’den rehineler için bir kurtarma operasyonu yapmasını isteyebileceğini yazdı. Ancak böyle bir kurtarma operasyonunun da başarı şansı düşük.

Haberin Devamı

Japon rehine için zamana karşı yarış

Arkadaşını ararken o da esir düştü

IŞİD’in elindeki Japon gazeteci Goto’nun örgüt tarafından daha önce kaçırılan arkadaşı Haruna Yukava’yı bulmak amacıyla Suriye’ye gittiği öğrenildi. Yukava’nın da Halep’te muhaliflerin safında savaşmaya gitmiş bir maceracı olduğu iddia ediliyor. Yukava’nın Halep’teki muhalif gruplarla çektirdiği silahlı pozlar da bu iddiaya dayanak olarak sunuluyor. Suriye’de Kenji’ye mihmandarlık yapan bir rehber, Halep ile Rakka bölgesine kadar Kenji’ye eşlik ettiğini, bir süre sonra gazeteci ile iletişim kuramadığını belirtti. Rehberin bu ifadesine rağmen Japon gazetecinin Türkiye’deki bir tanıdığına “Suriye’ye gitmemi sağlayan rehberin ihanetine uğradım ve kaçırıldım” dedi.

Haberin Devamı

IŞİD: Biz o parayı bir günde harcarız

IŞİD’in istediği 200 milyon dolar Japon Başbakanı Abe’nin Ortadoğu ülkelerine yapacağını açıkladığı yardım miktarıyla aynı. Abe, o gün “Bu para, IŞİD tehdidini yenmeye yardımcı olacak” demişti. Terör örgütünüm basın sorumlusu olduğunu iddia eden biri ise Japon basınına yaptığı açıklamada “Paraya ihtiyacımız yok. IŞİD, bir günde 200 milyon dolardan fazla harcar. Örgüt hükümetinizin parayı ödeyeceğinden emin. Bu ekonomik savaş değil, manevi savaş” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!