İzlanda tartışmalı balina avına yeniden başladı

Güncelleme Tarihi:

İzlanda tartışmalı balina avına yeniden başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 09:15

Çevre koruma bilinci dolayısıyla dünyanın en "yeşil" uluslarından birisi kabul edilen İzlanda, geçen yıl izin vermeyeceğini açıkladığı balina avını yeniden başlattı.

Balina avcıları 100 civarında minke balinası avlamak için izin verilmesini isterken, İzlanda hükümeti haftalar süren ertelemenin ardından 40 balinalık kota ayırdı. Balina avcıları bu sabah havanın izin vermesi halinde erkenden denize açılarak avlanmaya başlayacaklar.

Çevreci gruplar, İzlanda hükümetinin balina avına yeniden başlanması kararının uluslararası kriz ortamı yüzünden kırılgan hale gelen İzlanda ekonomisini kötü etkileyeceğini ve ülkenin çevreci görüntüsüne zarar vereceğini savunuyorlar.

İzlanda geçen yıl, balina eti pazarı dar olduğu için 2008'de balina avına izin vermeyeceğini açıklamıştı.
2006'da İzlanda'da yapılan bir araştırmada halkın sadece yüzde 1,1'i haftada bir ya da daha fazla balina eti yediğini belirtirken, 16 ila 24 yaşındakilerin yüzde 82,4'ünün hiçbir zaman balina eti yemedikleri ortaya çıkmıştı.

İzlanda'da martta yapılan bir uluslararası balina konferansına katılan 11 ülke yayınladikları ortak açıklamada, ticari balina avının bu deniz memelilerinin korunması çabaları ve ekoturizme zarar verdiğini belirtmişlerdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!