İyi baba Avrupa’da

Güncelleme Tarihi:

İyi baba Avrupa’da
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2015 20:58

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin kabul ettiği ‘babalık raporu’na göre çocukla geçirilen zaman ve ev işlerine katkıda Avrupalı babalar ilerleme gösteriyor.Türk babaların karnesi ise zayıf.

Haberin Devamı

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu, Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu’nun ‘Eşitlik ve Paylaşılan Ebeveyn Sorumluluğu: Babaların Rolü’ başlıklı raporunu oybirliğiyle kabul etti.

EŞİTLİKÇİ AİLE

Avrupa’da babaların özellikle çocukların bakımını üstlenmede eşitlik anlayışıyla hareket etmeye başladıkları vurgulanan rapordaki bazı tespitler şöyle:
Avrupa’da son yıllarda geleneksel kadın ve erkek rollerinde değişimler yaşandı. Anne-babalar arasında eşitlik anlayışı gelişti. Anne-babanın birlikte baktığı çocuklar daha eşitlikçi oluyor. Ebeveynlerin her ikisiyle de etkileşim içinde olan çocukların bilişsel gelişimi daha iyi oluyor.

İZLANDA’DA İZİN 6 AY

İzlanda’da ebeveyn izni üç ayı anneye, üç ayı babaya, üç ayı da birlikte izinli olacak şekilde düzenlendi. 2013’te yapılan bir araştırma, yasanın babaların çocuk bakımıyla ilgili sorumluluk almalarına büyük katkı yaptığını ortaya koydu. Raporda Türkiye; Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, İsviçre ile birlikte doğum izni olmayan ülkeler arasında sayıldı. Türkiye’de anneler 16 hafta, işçi babalar 5 gün, memur babalar 10 gün izin kullanabiliyor.

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Gülsün Bilgehan, “Aile, kadın-erkek eşitliğinin ya da eşitsizliğinin başladığı yer. Türkiye’de şimdilik erkeklerin karnesi zayıf ama yeni nesillerden birçok babanın sorumluluklarının farkında olduğunu görüyorum” dedi.

TÜRKİYE’DE EVLER ÇOCUK DOLU AMA...

BAĞIMSIZ araştırma verilerine göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında 6 yaş altı çocuk bulunan hane sayısı en yüksek ikinci ülke (yüzde 35). 0-5 yaş arası çocukların bakımını annelerin üstlenme oranı yüzde 89.6, babaların ise yüzde 1.5. Annenanne ve babaanneler bu sorumluluğu yüzde 8 oranında üstlenirken, kreş ve anaokulları ise yakın akrabalar ve bakıcılarla birlikte kalan binde 6’lık dilimin içinde.

BABALAR ALIŞVERİŞ YAPIYOR

Kadınlar, hane ve hane halkı bakım işlerine günde ortalama 5 saat 17 dakika, erkekler 51 dakika ayırıyor. Babanın ev işlerine katkısında en yüksek oran yüzde 48.1 ile ev için alışveriş yapmak. 100 babadan 41’i çocuklarla ilgileniyor. Yemek yapanların oranı yüzde 3.6, temizlik yapanlar yüzde 3.3, çamaşır yıkayanlar yüzde 2.1, evi toplayanlar yüzde 3.9, bulaşık yıkayanlar yüzde 2.8.

Haberin Devamı

YÜZDE 3.4’Ü ALT DEĞİŞTİRİYOR

Türk erkeğinin yüzde 27.8’i çocukla oyun oynayarak vakit geçirirken, yüzde 30’u beraber geziyor, yüzde 8.3’ü çocukla kitap okuyor, yüzde 12.4’ü çocuğun okul sorunlarıyla ilgileniyor. Ancak babaların yüzde 3.4’ü çocuğun altını değiştirirken, çocuğu uyutanların oranı yüzde 9.7, yemek yedirenlerin oranı yüzde 9.5.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!