İtidal ziyaretçileri

Güncelleme Tarihi:

İtidal ziyaretçileri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 00:00

Dışişleri Müsteşarı Apakan ile iki saat görüşen ABD’li iki üst düzey yetkili, Ermeni tasarısına karşı mücadele ve Irak’a terör konusunda Türkiye’nin kararlılığını iletme güvencesi verdiler

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ermeni tasarısının kabul edilmesinden büyük üzüntü duyduğunu göstermek için Moskova’da kendisine eşlik eden ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman ile Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried’i dün acilen Ankara’ya gönderdi. Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan ile iki saat görüşen iki ABD’li yetkili, tasarının Temsilciler Meclisi’nde geçmemesi için yönetimin her türlü çabayı göstereceğine dair güvence verdi. Edelman, Apakan’a ayrıca "Bağdat yönetimine, Türkiye’nin PKK terörünü bertaraf etmek için her türlü önlemi almakta kararlı olduğunu iletip, BM kararlarını hatırlatacağım" dedi.

Türk tarafı ise PKK’nın son olarak Şırnak’taki terör eylemlerini anlatıp, hükümetin ve kamuoyunun artık sabrının kalmadığını vurgulayarak, "Irak’ın kuzeyi dahil her yerde PKK terörü ile mücadelede kararlıyız" mesajını verdi. Türk tarafı sergilediği bu tutumla, tezkereden geri dönüş olmayacağını da ABD’li yetkililere iletmiş oldu. Görüşmeden sonra kameraların karşısına geçen Edelman ile Fried, bayram sonrasında yeni bir görüşme olabileceğine dikkat çekti. Edelman görüşme sonrası yaptığı açıklamada "İki ulus olarak uzun zamandır devam eden ortak çıkarlara odaklanmak istiyoruz. Şırnak’ta meydana gelen olay ve Türkiye’nin endişeleri bize aktarıldı. Bu endişeleri Irak’a geçtiğimizde dile getireceğiz. Aynı zamanda anlıyoruz ki Ermeni tasarısı ilişkilerimize zarar verecektir" diye konuştu.

İNCİRLİK TEHDİDİ YOK

Haberin Devamı

Fried, ise Türkiye’nin İncirlik üssünü görüşme masasına getirmediğini belirterek, "Ermeni kararını protesto için Wasington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un çağrılmasını anlıyoruz, Şensoy’la çalışmaya devam etmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

İlk rapor olumlu

Eric Edelman ve Dan Fried’in, Ertuğrul Apakan ile  görüşmeden sonra ilk işi ABD Büyükelçiliğine giderek Bakan Rice’a bilgi vermek oldu. Edinilen bilgiye göre Rice’a verilen ilk rapor, "Türkiye’ye gelmek faydalı oldu. Konuşma son derece yapıcı geçti.        Türkiye net bir şekilde endişelerini ifade etti. Tasarıdan dolayı son derece üzgünler ama son derece akılcı bir tutum sergilediler" şeklinde oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!