İtalyan bakan tişörtü giydi, kıyamet koptu

Güncelleme Tarihi:

İtalyan bakan tişörtü giydi, kıyamet koptu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 00:00

İtalyan RAİ-1 Televizyonu’nda peygamberin karikatürlerinin bulunduğu tişörtle şov yapan ayrılıkçı Kuzey Birliği Partisi üyesi Reform Bakanı Roberto Calderoli’ye Libya’da öfke büyük oldu. Olaylarda 11 kişi öldü, 55 kişi yaralandı.

İTALYA'da Reform Bakanı Roberto Calderoli'nin Hz Muhammed'in tartışmalara neden olan karikatürlerinin basılı olduğu bir tişört giyerek seçimler öncesi "şov" yapması, Libya'da kan dökülmesine neden oldu. Göçmen karşıtı görüşleriyle tanınan ayrılıkçı Kuzey Birliği Partisi'ne mensup Calderoli'nin eylemi üzerine Libya'da yüzlerce kişi dün İtalyan Konsolosluğu'na yürümeye çalıştı. Bingazi'deki olaylara Libya polisi sert müdahale edince 11 kişi öldü, 55 kişi yaralandı. Göstericiler konsolosluk binasına ulaşamadan silahlı müdahale ile dağıtıldı. Libya gibi Kuzey Afrika ülkelerinin yanısıra, Irak ve Afganistan'da da cuma namazlarında Calderoli'nin eylemine karşı hutbeler okundu, cemaatin tepkisi büyük oldu.

BERLUSCONI: İSTİFA ETMELİ

Başbakan Silvio Berlusconi, Calderoli'nin eylemini onaylamadığını belirterek, "Bu bireysel bir davranışın ürünüdür. Hükümet buna karşı çıkmıştır. Calderoli hemen istifa etsin" dedi. 9 Nisan'da seçimlere gidecek olan İtalya'da parlamento zaten feshedildiği için, bakanın olası bir istifası ancak sembolik değer taşıyacak.

Berlusconi, bakanını daha önce de tişörtü giymemesi konusunda uyarmış ve "sorumlu" olmaya davet etmişti. Calderoli ise önceki gece RAI 1 televizyonuna çıkarak gömleğini açmış ve içindeki malum tişörtü göstererek, "Ben ifade özgürlüğüne destek vermek için bunu sürekli giyiyorum" demişti. Bu hareket, İtalyan politikacılar tarafından "halkı dini düşmanlığa tahrik etmek" olarak nitelenmiş, sert bir dille eleştirilmişti. Tepkiler üzerine Calderoli, "Tehditler benim tişört giymemden önce de vardı. Ben tişörtle, İslam dünyasından bize yönelen tehditlere işaret etmeye çalıştım" ifadesini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!