İtalya'da yeni hükümet kuruldu

Güncelleme Tarihi:

İtalyada yeni hükümet kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2014 01:25

İTALYA’DA’ da yeni hükümet resmen kurulurken Başbakan Matteo Renzi ve beraberindeki 15 Bakan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun huzurunda yemin etti. Renzi'nin kabinesinde 8 kadın bakan yer alıyor. Türkiye'de ise mevcut kabinede tek bir kadın bakan yer alıyor, o da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam.

Haberin Devamı

Matteo Renzi, pazartesi Senato ve Temsilciler Meclisi’nde hükümet programını okuduktan sonra güven oylamasına gidilecek. Öncelikle kurumsal ve seçim reformlarını ele alacağını söyleyen Matteo Renzi gençlere iş sahalarının yaratılması ile ilgili çalışmalara hemen başlayacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı’na kabinenin listesini sunarken tweet atan 39 yaşındaki İtalya’nın en genç Başbakanı “Geliyorum. Geliyorum. Şerefimi ortaya koyarak geliyorum” mesajı verdi.

Matteo Renzi’nin devirdiği Enrico Letta’nın kabinesinde 24 bakan vardı. Renzi ise 16 bakanlı bir hükümet kuruyor. Bu arada Dışişleri, Savunma, Eğitim, Ekonomi Reformları, Sağlık, Yerel İşler, Kamu Yönetimi ve Reformlar Bakanlığı gibi kilit Bakanlıklara kadınları tercih etti. Renzi, “Eşit ve uyumlu bir kadro oluşturduk. Çünkü İtalya’nın geleceği için 2018’e kadar görev başında kalmayı amaçlıyoruz. İtalya’da potansiyel var. Biz bundan faydalanacağız ve iyi bir yönetimle düzlüğe çıkartacağız” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE RENZİ HÜKÜMETİNDEKİ KADIN BAKANLAR / FOTO GALERİ

Ekonomi Bakanlığına teknik bir bürokratı getiren Renzi, “Kendisi geçmiş dönemlerde de Başbakanların ekonomi danışmanıydı. IMF’de üst düzey yöneticisiydi. Avrupa Merkez Bankası danışmanıydı. Şimdi İtalya için uğraş verecek. Çok değerli bir bakanımız oldu” açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanı için Emma Bonino’nun kalması için ısrar edenlere karşın Renzi, Avrupa Parlamentosu ile dirsek temasında olan 40 yaşındaki Federica Mogherini’yi seçmesi sürpriz oldu. Bonino, “Bana bir telefon etmeden işimden attılar” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Pekçok Avrupa ülkesinin tercihi gibi Matteo Renzi de Savunma Bakanı’nın kadın olmasını istedi. Letta hükümetinde aynı Bakanlıkta müsteşarlık yapan Roberta Pinotti böylece Avrupa ülkelerinin beşinci kadın Savunma Bakanı oldu.

GENÇ KABİNE
47.6 yaş ortalamalı yeni Hükümette Demokrat Parti’den 8, Yeni Merkez Sağ’dan 3, Merkez Hristiyan Birliği'nden 1, İtalya İçin Sivil Seçim Partisi’nden 1 ve 3 Teknokrat Bakan bulunmakta.

Renzi’nin Başbakan olmasına Ayrılıkçı Kuzey Birliği ve 5 Yıldız hareketi karşı çıkarak “Cumhurbaşkanının kuklasına güvenoyu vermeyeceğiz” dediler.

Haberin Devamı

Merkez Sağ lideri Berlusconi ise özellikle seçim reformları konusunda Renzi’nin bir sınav vereceğini belirterek “Onun hep ensesinde olacağız. Ama şimdilik ‘Bekle gör’ politikasını izleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

BÜTÇELİ BAKANLIKLAR
Dışişleri Bakanı: Federica Mogherini (PD)
İçişleri Bakanı: Angelino Alfano (NCD)
Adalet Bakanı: Andrea Orlando (PD)
Savunma Bakanı: Roberta Pinotti (PD)
Ekonomi ve Finans Bakanı: Pier Carlo Padoan
Ekonomik Gelişmeler Bakanı: Federica Guidi
Tarım Politikaları ve Orman Bakanı: Maurizio Martina (PD)
Çevre Bakanı: Gianluca Galletti (UDC)
Altyapı ve Ulaştırma Bakanı: Maurizio Lupi (NCD)
Eğitim, Üniversite ve Araştırma Bakanı: Stefania Giannini (SC)
Kültür Bakanı: Dario Franceschini (PD)
Sağlık Bakanı: Beatrice Lorenzin (NCD)
Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı: Giuliano Poletti

Haberin Devamı

BÜTÇESİZ BAKANLIKLAR
Reform ve Parlamentoyla İlişkiler Bakanı: Maria Elena Boschi (PD)
Sadeleştirme Bakanı: Marianna Madia (PD)
Bölgesel İşler Bakanı: Maria Carmela Lanzetta (PD)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!