İtalya komuta edecek

Güncelleme Tarihi:

İtalya komuta edecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 00:00

İtalya, ateşkese uyulması halinde Lübnan’daki uluslararası gücün komutasını üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı. Şimdiye dek böyle bir sorumluluğu üstlenmeyen İtalya’nın bu kararı, sürpriz olarak değerlendirildi.

İtalya, bu amaçla şimdiki AB dönem başkanı Finlandiya’dan, Avrupa’nın BM barış gücüne katkısının ele alınacağı acil dışişleri bakanları toplantısı düzenlemesini isterken, İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, asker göndermek için ilk şart olarak ateşkesin sürmesini ileri sürerken, "İsrail vurursa biz yokuz" dedi.

"İsrail’den yenilenmiş bir taahhüt bekliyoruz ve bu kez gerçekten ateşkese uymayı taahhüt etmeli. Hizbullah’tan silah bırakmasını istemek doğru, ama İsrail ordusu ateş açmaya devam ederse askerlerimizi Lübnan’a göndermeyiz" diyen D’Alema, İspanyolların, Kuzey ekseni ülkelerinin, Belçika, Hollanda, ve Almanya’nın da katkıda bulunacağına inandığını, 2 bin ila 3 bin kadar asker göndermeye hazır olduklarını bildirdi.

BM’DEN ATEŞ İZNİ

FRANSIZ Le Monde gazetesi, barış gücünün, meşru müdafaa ve sivillerin korunması kapsamında ateş açmasına muhtemelen izin verileceğini yazdı.

Angajman kurallarının yazılı olduğu 21 sayfalık gizli BM belgesini ele geçiren gazete, henüz onaylanmamış bu belgeye göre askerlerin, Hizbullah’ın silahlarını faal olarak aramasına izin verilmeyeceğini, ancak devriye sırasında buldukları silahlara el koyabileceğini yazdı. Bu belge, barış gücüne katkıda bulanacak tüm olası ülkelere dağıtıldı, ancak ülkeleri tatmin etmedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!