İtalya da Apo'yu kovdu

Güncelleme Tarihi:

İtalya da Apoyu kovdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın dün öğle saatlerinde İtalya'dan ayrılarak Rusya'ya gittiği bildirildi. Apo'nun İtalya'dan kovulması Türk diplomasisinin ikinci zaferi olarak nitelenirken Rusya’da barınamayacağı belirtilen terör örgütü liderinin Kuzey Kore’ye geçebileceği belirtildi.

İki ayı aşkın süredir İtalya'da bulunan bölücü örgütün başı Abdullah Öcalan'ın İtalya'yı terk etmek zorunda kalarak Rusya'ya geri dönmesi, kısa süre aralıklarla Türk diplomasisinin ‘‘İkinci zaferi’’ olarak değerlendirildi.

S-300'ler konusunda taviz vermeyerek kararlı politika sürdüren Türkiye, bu tutumuyla Kıbrıs Rum Kesimi'ne karşı caydırıcılık politikasında büyük bir başarı sağladı ve füzelerin Ada'ya getirilmesini engelledi. Öcalan konusunda da aynı tutumu sergileyen Türkiye, bu sayede İtalya'ya karşı da ikinci zaferi elde etti.

Öcalan'ın Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini her fırsatta dile getiren Ankara'nın bu politikası, İtalya Başbakanı Massimo D'alema'yı iyice köşeye sıkıştırdı. Ankara, Öcalan'ın İtalya'ya kaçmasından sonra ortaya atılan uluslararası mahkeme tezine karşı çıktı ve iade talebinden vazgeçmedi. Öcalan'ın uluslararası bir mahkemede yargılanması talebi, Türkiye'nin taviz vermez politikası karşısında gündemden kalktı. İtalya Başbakanı D'alema, bölücü örgüt başının Türkiye'ye iadesine yanaşmayınca, Ankara iade talebiyle birlikte bu defa Öcalan'ın Türkiye'nin görüşleri dikkate alınarak İtalya'da ciddi şekilde yargılanmasını istedi. Türkiye'nin bu istemi İtalya kamuoyunda da büyük destek buldu.

Ankara'nın kararlı politikası karşısında çıkmaza giren Roma hükümeti, birkaç kez Öcalan'a İtalya'yı terk etme çağrısında bulundu. İtalya bu süreçte, Öcalan'ı almaları için başta Güney Afrika olmak üzere, Libya, Baltık ülkeleri ve Avusturya nezdinde yaptığı girişimlerden de sonuç elde edemedi. Roma hükümeti, Türkiye'nin taviz vermez politikası karşısında Öcalan'ı dün öğle saatlerinde Rusya'ya göndermek zorunda kaldı.

AB KURALLARI GEREĞİ

İtalya, Öcalan'ı Rusya'ya geri gönderirken, AB'nin kendi iç kurallarını işletti. AB ülkelerinden birisine kaçak giriş yapan bir yabancının geldiği ülkeye geri gönderilmesinden hareket eden İtalya, sahte pasaportla giriş yapan Öcalan'ı Rusya'ya geri gönderdi.

OPERASYONUN BAŞINDA LOĞOĞLU VAR

Türkiye'nin ‘‘Öcalan operasyonu’’nu gerçekleştiren isim Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu oldu. İtalya'ya üç kez giderek, İtalyan makamları ile gizli görüşmeler yapan Loğoğlu, bir hafta önceki son toplantıda İtalyanlar’ın karşısına ABD'nin hazırladığı ‘‘PKK raporu’’ ile çıktı. Loğoğlu, İtalya'nın Öcalan barındırmasının NATO müttefikliğine aykırı olduğunu bildirdi ve ABD'nin de Türkiye'nin yanında olduğu mesajını açık bir dille vurguladı.

Öcalan'ın Rusya'ya geri gönderileceğinin kesinleşmesinden sonra Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Nabi Şensoy'a da acil koduyla bilgi geçildi. Ayrıca Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Alexander Lebedev ile de temas kuruldu. Ankara'da gece saatlerinde Başbakan Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile devletin ilgili tüm birimleri arasında yoğun bir telefon trafiği de yaşandı ve gelen yeni bilgiler karşılıklı olarak aktarıldı. Bu bilgi aktarımında Öcalan'ın Rusya'dan Kuzey Kore'ye gidebileceğinin de konuşulduğu ileri sürüldü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!