İsveç, AB Dönem Başkanlığı'nı devraldı

Güncelleme Tarihi:

İsveç, AB Dönem Başkanlığını devraldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 16:09

İsveç, Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanlığını 6 aylık süre için törenle bugün devraldı.

AB dönem başkanlığının İsveç'e geçmesi nedeniyle başkent Stockholm'de düzenlenen törene, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, AB Komisyonu üyeleri ve İsveçli bakanlar katıldı.

Nobel törenleri sırasında Nobel yemeğinin de yenildiği bina olarak bilinen belediye binası önündeki tören sırasında, Greenpeace'in İsveçli üyeleri, denizde botlarla eylem yaparken ellerinde iklim değişikliğine dikkat çeken afişler taşıdı. Greenpeace üyeleri, denizden botlarla belediye sarayı iskelesine yaklaştıkları sırada İsveçli polisler tarafından bir hücum botu ile uzaklaştırıldı.

Stockholm Belediye binası önünde düzenlenen ilk törenlerin ardından İsveç Başbakanı Reinfeldt ve AB Komisyonu Başkanı Barroso, bir saat süreyle görüştü.
Reinfeldt, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, 1 Ocak 2010'a kadar devam edecek dönem başkanlıkları sırasında öncelikli olarak, iklim değişikliği, çevre sorunları ile birlikte dünya ile birlikte Avrupa ülkelerini de etkisine alan ekonomik kriz ve işsizliğin azaltılması konularına öncelik vereceklerini açıkladı.

Reinfeldt ayrıca, dönem başkanlıkları esnasında İsveç'in önünde çözüm bekleyen çok ağır sorunlar olduğuna işaret ederek, "Avrupa modern çağın en ağır ekonomik krizi içinde. Mali krize ve artan işsizliğe karşı önlem alınması gerekiyor. Ayrıca bizim kuşağın önem vermesi gereken küresel iklim değişikliği ve çevre sorunları konusu var. Bu konuda mücadeleye ağırlık verilmesi gerekiyor. Aralık ayında Kopenhag'da iklim değişikliği konferansında uluslararası bir sözleşmenin imzalanması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

AB'nin küresel düzeydeki siyasi rolünü artıracaklarını da ifade eden Reinfeldt, "Barış, gelişme, demokrasi ve insan hakları konuları öncelikle ele alacağımız konular arasında olacak" dedi.

Reinfeldt ve Barroso daha sonra, gazetecilerin İran, AB ve ABD arasındaki ilişkiler, Çin ve mali krizle ilgili sorularını yanıtladı. AB Komisyonu Başkanı Barroso, bir soru üzerine ABD ile ilişkilerin önemli olduğunu, AB'nin, ABD'nin güdümünde bir birlik olmadığını ifade ederek, "Onların güdümünde bir politika izlemiyoruz, bağımsız hareket ediyoruz" diye konuştu.

Basın mensuplarının Çin ile ilgili sorusu üzerine ise Barosso, "Çin'de ifade özgürlüğüne karşı baskılar konusunda maalesef AB'nin etkili olamadığını" belirtti ve "Bu konuda ancak endişelerimizi dile getiriyoruz" dedi.

BRİTANYA'YA DESTEK

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt de İran'daki olaylarla ilgili soruya karşılık, "Gelişmeleri takip ediyoruz" derken, İran'ın Britanya'ya yönelik iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Reinfeldt, bütün Avrupa ülkeleri olarak Britanya ile dayanışma içinde olduklarını ve bu konuda İran'a karşı ortak tavır almanın gerekli olduğunu kaydetti.

Barosso ise İran ile ilgili olarak, "soğukkanlı olunmasını" istedi. Stockholm Belediye binasındaki törenin ardından İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, AB Komisyonu Başkanı Barroso ve AB Komisyonu üyeleri, İsveç Kralı 16. Gustav tarafından sarayda kabul edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!