İşte son saniyeleri

Güncelleme Tarihi:

İşte son saniyeleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2006 11:49

Rusya'nın Çeçenistan müdahalesinin en azılı karşıtlarından olan Rus gazeteci Anna Politkovskaya'nın yaşadığı apartmanın asansöründe ölü bulunması hem ülkesinde hem de dünyada büyük yankı uyandırdı. 2 çocuk annesi 48 yaşındaki Politkovskaya, ölmeden önce Rusların Çeçenistan'da yaptığı işkenceler üzerine bir makale hazırlıyordu.

Haberin Devamı

GÜVENLİK KAMERASINDAN GAZETECİNİN SON ANLARI


Anna Politkovskaya, öldürülmeden önce Çeçenistan'daki işkence konusunda hazırlayacağı yazı üzerinde çalışıyordu.

Politkovskaya'nın çalıştığı Novaya Gazeta'nın başyazar yardımcısı Vitali Yaroşevski, "Anna pazartesi baskısı için yazı getirecekti" dedi.

Başyazar Dimitri Muratov da kadın gazetecinin Çeçenistan'daki işkenceyi gösteren çok önemli fotoğraflarının olduğunu belirtti.

Başyazar, Politkovskaya'nın makalesinin bitmiş halinin ellerinde olmadığını da belirterek, "Makalenin bazı bölümlerine sahibiz, bunları elbet yayınlayacağız" diye konuştu.

Çeçenistan savaşını sert dille eleştiren gazetecinin mermilerle delik deşik cansız bedeni dün bulunmuştu. Politkovskaya, Çeçenistan ile ilgili birkaç kitaba imza atmış ve yurt dışında ödüller kazanmıştı.

Haberin Devamı

Çeçen yanlısı olmakla suçlanan Politkovskaya hem Rus politikacıların hem de Rus güvenlik birimlerinin eleştirilerine hedef oluyor, tehdit ediliyor, kimi zaman günlerini hapishanede geçirmek zorunda kalıyordu. Novaya Gazeta için çalışan muhabirin, yaşadığı apartmanın asansöründe ölü bulunduğu, yanında ayrıca bir tabanca ile dört mermi ele geçirildiği bildirildi. Anna Politkovskaya, iki yıl önce Beslan okul katliamını takip etmek için bölgeye giderken uçakta içtiği çaydan zehirlenip hastanelik olmuştu.

AVRUPA KONSEYİ: CİNAYET HIZLA VE İKNA EDİCİ BİÇİMDE SORUŞTURULSUN
    
Rusya’nın önde gelen gazetecilerinden Anna Politkovskaya’nın öldürülmesi üzerine Avrupa Konseyi, cinayetin hızla ve ikna edici biçimde soruşturulması çağrısı yaptı.

2003 AGİT basın ve demokrasi ödülünü alması dahil, gazetecilik alanında bir çok başarıya imza atmış olan Politkovskaya’nın öldürülmesiyle ilgili olarak bir açıklama yapan Avrupa Konseyi genel sekreteri Terry Davis, demokrasinin güçlü bir sesinin kaybedilmiş olduğunu söyledi.

Rusya gazeteciler birliği başkanı Oleg Panfilov da açıklamasında, ”Rusya’da dürüst gazetecilikten bahsedildiğinde her zaman aklıma ilk olarak Politkovskaya’nın ismi gelirdi” dedi. Panfilov, Politkovskaya’nın sık sık tehdit aldığını kaydetti.

Haberin Devamı

New York merkezli Gazetecilerin Korunması Komitesi başkanı Joel Simon da açıklamasında, Politkovskaya için, ”o, bu mesleğin içindeki bir çoğumuz için bir kahramandı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!