İşte bilgisayar devrimi

Güncelleme Tarihi:

İşte bilgisayar devrimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Alman Stern Dergisi, 11 Temmuz 1997 günü gerçekleştirilen çok ilginç bir çalışmanın ürünlerini yayınladı. Dünyanın en iyi 100 fotoğrafçısının, bilgisayar kullanım alanlarıyla ilgili olarak 24 saatlik zaman dilimi içinde tespit ettiği ilginç görüntülerden seçmeler, derginin son sayısında yer aldı. Dünyanın dört bir yanından gelen fotoğraflar ayrıca ‘‘Bir Dijital Gün’’ başlığı altında bir albümde toplandı.

İlk kez 1947 yılında Amerikalı üç bilimadamının dünyaya tanıttığı yarı iletken levhasıyla temelleri atılan bilgisayarın nasıl global bir devrime dönüştüğünü anlatan dergi, haberini dünyanın değişik bölgelerinden gelen fotoğraflarla destekledi. Yarı-iletken levhanın yerini günümüzde artık mikroçiplerin aldığını ve yerkürenin Tibet'ten Güney Afrika'ya, Bahamalar'dan Çin'e kadar dijital bir ağ haline geldiğini belirten dergi bilgisayar kullanım alanlarından bazılarını şöyle sıraladı:

Görmeyenlere destek:

İrlanda'dan gelen fotoğrafta, körler alfabesiyle printer çıkışı veren bilgisayarın, görmeyenlerin dünyasına nasıl ışık tuttuğu sergileniyor. Beş yaşındaki küçük bir kız, bilgisayarda yer alan bir metni, körler alfabesinde çıkışı alındıktan sonra parmak uçlarıyla dokunarak okuyor.

Emekliye kolaylık:

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde tespit edilen görüntüde ise emekliler, aylıklarını gezici banka şubesinden çekerken görülüyor. Bilgisayar emeklinin parmak izini tarıyor ve iyice tanıdıktan sonra parayı veriyor. Scanner aynı zamanda vücut ısısını da ölçüyor. Böylelikle ölen bir emekliye ait kesik parmakla para çekilmesi önleniyor.

Enkaz kurtarıcıları:

California'nın Novato kentindeki dokuz kişilik br teknisyen ekibi, yangında ya da deprem ve sel gibi felaketler sonucu hasar gören bilgisayarlar içindeki dosyaları kurtarma alanında uzmanlaşmış durumda. Yangında iyice kavrulmuş bir laptop'un içindeki datayı bile kurtarıp sahibine teslim ediyorlar.

Soyunma kabini yerine:

Çin'in Şanghay kentindeki New World mağazasında artık soyunma kabini yerine bilgisayar kullanılıyor. Bir elbiseyi denemek isteyen müşterinin görüntüsü tam ölçüleriyle birlikte dijital ekrana aktarılıyor; sonra da istediği kıyafet üzerinde denenerek, hangisi daha çok yakışıyor diye prova ediliyor.

Budist rahiplerin dünya işlerinden uzak yaşadığını zannedenler yanılıyor. Bangkok'taki bir bilgisayar mağazasında görevlinin yaptığı demoyu nasıl da hayranlıkla izliyorlar. İrlandalı küçük Amy, printerdan körler alfabesiyle çıkan yazıyı okuyor. Atlanta'daki bir tavuk çiftliğinin sahibi, gözlemlerini yüksek sesle söylüyor ve hepsi de bilgisayara kaydediliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!