İşte Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı

Güncelleme Tarihi:

İşte Almanyanın yeni cumhurbaşkanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2017 16:24

Almanya'da bugün gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlandı. Ülkenin 12. Cumhurbaşkanı Dışişleri Bakanı Steinmeier oldu.

Haberin Devamı

 Almanya'nın yeni Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier oldu. Eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, kendisini cumhurbaşkanı seçenlere teşekkür etti. Steinmeier, cumhurbaşkanı seçildikten sonra yaptığı konuşmada, Federal Seçiciler Kurulu’dan aldığı büyük desteğin cumhurbaşkanlığı görevi için cesaret verici olduğunu belirtti. 

"Beni seçenlere, bana duydukları güvenden dolayı teşekkür ediyorum." diyen Steinmeier, görev süresi içinde kendisini seçmeyenlerin güvenini de kazanacağını kaydetti.  Dünyada fırtınalı bir dönemin yaşandığını ifade eden Steinmeier, bu dönemde toplumun birlikteliğinin önemli olduğunu ifade etti.
Almanya’daki insanların endişelerini ciddiye aldığını belirten Steinmeier, ancak birçok insanın da Almanya'yı umut olarak gördüğünü aktardı.
Steinmeier, "Almanya, başkalarına cesaret veriyor. Ülkede her şey iyi olduğu için değil, ülkeyi iyi yapabileceğimizi gösterdiğimiz için." ifadesini kullandı.
Avrupa'da özgürlüğü ve demokrasiyi korumak gerektiğini belirten Steinmeier, "Bu temeli birlikte savunmak istiyoruz ve savunmamız lazım." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İşte Almanyanın yeni cumhurbaşkanı

MERKEL KUTLADI

Almanya Başbakanı Angela Merkel gazetecilere yaptığı açıklamada, Steinmeier’i tebrik ederek, "Steinmeier'in, ülkemiz için mükemmel bir cumhurbaşkanı olacağından eminim." dedi.  Sadece Federal Seçiciler Kurulu’nun büyük çoğunluğunun değil, halkın geniş kesiminin de Steinmeier'i desteklediğini bildiğini ifade eden Merkel, hükümette birlikte çalıştığı Steinmeier’in zor dönemlerde çözümler bulan bir kişi olduğunu kaydetti.  Merkel, Steinmeier’in insanların endişelerini de iyi bildiğini belirterek, anayasanın belirlediği şekilde yeni cumhurbaşkanıyla birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti. Steinmeier, Federal Seçiciler Kurulu'nda bugün yapılan seçimlerde delegelerin yaklaşık yüzde 75’inin oyunu alarak Almanya’nın 12. Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Haberin Devamı

Seçimlerde toplam beş aday yarıştı; Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'nin ortak adayı, eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (61), Sol Parti'nin desteklediği yoksulluk konusundaki araştırmalarıyla tanınan Christoph Butterwegge (66), sağ popülist Almanya için Alternatif'in (AfD) adayı Albrecht Glaser (75), Özgür Seçmenler'in (Freie Wähler) adayı Alexanden Hold (54)  ve Korsan Partisi adayı Engelbert Sonneborn (78). Seçimde Steinmeier'in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Hür Demokrat Parti (FDP) de seçimde Steinmeier'i destekliyordu.

Haberin Devamı

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ilerlemiş yaşını gerekçe göstererek seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıklamıştı. Gauck'un görev süresi 18 Mart'ta sona eriyor.

STEİNMEİER KİMDİR?

Steinmeier daha önce başbakanlık müsteşarlığı, meclis grup başkanlığı, dışişleri bakanlığı, başbakan adaylığı gibi çeşitli görevleri üstlenmiş bir isim.

Steinmeier'in kariyeri eski Başbakan Gerhard Schröder'in (SPD) safında başladı. Steinmeier, Schröder'in henüz Aşağı Saksonya Başbakanı olduğu dönemde başbakanlık dairesini yönetti. SPD 1998 yılında Berlin'de hükümeti kurma görevini aldığında Steinmeier de başkente, iktidarın merkezine gelerek önce devlet müsteşarlığı ve sonra başbakanlık dairesi başkanlığı görevlerini üstlendi. 2005'te Başbakan Angela Merkel liderliğindeki ilk Büyük Koalisyon'un dışişleri bakanı oldu. Başbakan Yardımcılığı görevi de yapan Steinmeier 2009 yılında Sosyal Demokratların başbakan adayı olarak seçimlere girdi. SPD'nin seçimleri kaybetmesinde birçokları Steinmeier'in halka uzak olmasının etkili olduğu eleştirisini getirdi. 

Haberin Devamı

2013 Federal Meclis seçimleri sonrasında yeniden Büyük Koalisyon'un kurulmasıyla Steinmeier de dışişleri bakanlığına tekrar geri döndü. Hür Demokrat Partili (FDP) Hans-Dietrich Genscher ile birlikte Frank-Walter Steinmeier Alman dış politikasının şekillendirici beyinleri arasında sayılıyor.

5 Ocak 1956 Detmold doğumlu olan Steinmeier idare mahkemesi hâkimi Elke Büdenbender ile evli. Çiftin üniversitede okuyan bir kızları var. Siyasetçi 2010 yılında kamuoyunun gündemine insani yönüyle gelmişti. O dönem SPD Meclis Grup Başkanı olan Steinmeier ağır hasta eşine böbreğini bağışlamak için siyasi görevlerine ara vermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!