İstanbul'daki saldırıya dünyadan tepkiler

Güncelleme Tarihi:

İstanbuldaki saldırıya dünyadan tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2016 12:07

İstanbul'daki terör saldırısına dünyadan tepki yağıyor. Macaristan, saldırıya ilişkin, “Avrupa Birliği'nin güvenliği Türkiye'nin istikrarı ile başlar. Bu yüzden bu tür saldırılar Avrupa Birliği'ne karşı da yapılmıştır” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İstanbul'daki terör saldırısını kınadı. Stoltenberg, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Korkunç terör eylemini kınadığını belirten Stoltenberg, "Kalbim, bombalı saldırılarda sevdiklerini kaybedenler, yaralılar ve Türkiye halkıyla. Müttefikimiz Türkiye ile dayanışmada birleşiyoruz. Terörizmin her türlüsüne karşı savaşmakta kararlıyız" dedi.

BM

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını kınadı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, terör saldırısı nedeniyle Türk halkı ve Hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu.

Ban, terör saldırısını kınayarak, saldırının faillerinin bir an önce belirlenerek, yargı önüne çıkarılmasını umduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB) yetkileri, İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak, Türkiye'yle dayanışma içinde oldukları mesajını verdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Olaydan yaklaşık 15 saat sonra yapılan çok kısa açıklamada, saldırı "çifte terör eylemi" olarak nitelendi. Hayatını kaybedenlerin aileleri ve dostlarına "içten" başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"AB, Türkiye ve halkıyla süregelen dayanışmasını yineliyor. Tüm terör eylemlerini güçlü şekilde kınadığımızı yeniden teyit ediyor ve terör tehdidiyle mücadelede Türkiye ile yakın işbirliği yapma konusunda devam eden kararlılığımızı dile getiriyoruz."
Daha önceki Türkiye'deki terör eylemlerine ilişkin resmi açıklamaların aksine bu kez, "terör saldırılarının kınandığı" ifadesine yer verilmesi dikkati çekti.

AVRUPA KONSEYİ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını kınadığını bildirdi. Jagland yaptığı yazılı açıklamada, "Çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan terör saldırılarını kınıyoruz. Türk halkına ve hükümetine en derin taziyelerimizi gönderiyoruz" ifadelerini kullandı. Açıklamasında Avrupa Konseyi’nin Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Jagland, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bu hain saldırılardan çok çekmiş olan Türk halkının yanındayız, kurbanların aileleriyle birlikte yas tutuyoruz. Yaralananlara da acil şifalar diliyoruz."

ALMANYA (Ali Varlı / Berlin)

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier yaptığı açıklamada “İstanbul'da iki zalim terör saldırısı yine gerçekleşti. Onlarca insan yaşamını yitirdi. Yüzü aşkın kişi de yaralandı. Saldırı Beşiktaş maçında görev yapan güvenlik güçlerini hedef aldı. Terör saldırısını kesin bir dille kınıyoruz ve Türk dostlarımızla birlikte yas tutuyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Saldırının kimin yaptığını bilmiyoruz. Saldırı nereden gelirse gelsin haklı gösterilemez. Saldırı mümkün olan çok sayıda insanı hedef almıştır” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Alman Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla Türkiye'ye gidecek vatandaşlarını ve Türkiye'de bulunan Almanları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Alman Hükümetinin Basın Sözcüsü Steffen Seibert de kendisine ait sosyal medya hesabından “Başbakan Merkel, insanlık dışı terör saldırısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk Halkına başsağlığı diliyor” sözlerini paylaştı.

IKBY

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, İstanbul'da dün yaşanan terör saldırısını kınadı. Barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Dün gece İstanbul'da meydana gelen iki terör saldırısı sonucu çok sayıda polis ve sivil hayatını kaybederken, birçok kişi ise yaralandı" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

İstanbul'da meydana gelen patlamanın kınandığı açıklamada, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz. Yaralıların ise en kısa zamanda sağlıklarına kavuşması temennisinde bulunuyoruz" denildi.

Teröristlerin dünyada istikrar ve halkın refahını bozmaya yönelik amaçlar içerisinde olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Ancak bundan çok iyi eminiz ki tüm insanlık dışı ve terörist eylemler her zaman başarısız olacaktır" ifadelerine yer verildi.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani de saldırıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"İstanbul Beşiktaş'ta dün gece yaşanan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Terör saldırısı sonucu onlarca polis ve sivil hayatını kaybederken çok sayıda kişi ise yaralandı. Hayatını kaybedenlerin ailelerine, Türkiye hükümeti ve halkına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz."

FRANSA

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadığını bildirdi. Elysee Sarayı'ndan yapılan ve Hollande'ın Twitter hesabında da paylaştığı yazılı açıklamada, "İstanbul'da çok sayıda kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Fransa, yaşadığı bu yeni sıkıntı karşısında Türkiye'ye tam destek vermektedir" ifadeleri kullanıldı.

RUSYA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi. Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, taziye mesajının sabah saatlerinde Ankara’ya iletildiği belirtilerek içeriği şöyle aktarıldı:

“Alçakça ve sinsice yapılan bu terör saldırısını kınıyorum. İnsanlık dışı bu olayın faillerinin ve azmettiren mihrakların bir an önce ortaya çıkarılarak hak ettikleri cezayı bulacaklarına inanıyorum. Dün akşam meydana gelen hadise uluslararası terörizme karşı taviz verilmeksizin birlikte çalışılması gerektiğinin önemini de bir kez daha ortaya koyuyor. Teröristlerin gerçekleştirdiği alçak saldırıda yaralananlara acil şifalar, hayatını kaybedenlerin yakınlarına da baş sağlığı diliyorum.”

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün İstanbul Beşiktaş'ta düzenlenen terör saldırısının kınandığı belirtildi. Dışişleri Bakanlığının Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan açıklamasında, İstanbul Beşiktaş ile Somali'nin başkenti Mogadişu'da gerçekleştirilen terör saldırılarının şiddetle kınadığı ve saldırıların kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Suudi Arabistan'ın terör saldırıları karşısında dost ülkelerin yanında olduğu, Türkiye ve Somali ile dayanışmanın devam edeceği vurgulanan açıklamada, Suudi Arabistan yönetimi ve halkının, saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, Türkiye ve Somali halkına ve yönetimine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileğinde bulunduğu kaydedildi.

İRAN

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi yaptığı yazılı açıklamada, “Dost ve komşu Türkiye’deki terör eylemlerinin devam etmesi, üzüntülü ve kaygı vericidir” dedi. İranlı sözcü, teröre karşı kitlesel bir mücadelenin gerektiğini söyleyerek, İran’ın bu konuda işbirliği yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

İran’ın Ankara Büyükelçisi İbrahim Taherian Fard de İstanbul’daki terör saldırısını kınayarak, “İstanbul saldırısı, terörizme karşı uluslararası bir dayanışma ve mücadelenin gerekliliğini göstermiş oldu” diye konuştu.

İSRAİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İstanbul’da düzenlenen terör saldırısını kınadı. İsrail Hükümeti haftalık olağan kabine toplantısında konuşan Netanyahu, “İsrail, İstanbul’da düzenlenen terör saldırılarını kınamaktadır” dedi. Türkiye’den de İsrail’de düzenlenen “terör saldırılarını” kınama talebinde bulunan Netanyahu, “Terörü önlemenin yolu tutarlı bir duruş ve karşılıklı dayanışma ile olur” ifadelerini kullandı.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de İstanbul’da düzenlenen terör saldırısını kınadı, Türk halkına başsağlığı diledi. Rivlin’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilekleri yer alırken, “İsrail Devleti ister İstanbul’da olsun ister Brüksel’de olsun ister Kudüs’te olsun, terörün her türlüsünü kınıyor” denildi.

Öte yandan, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh de terör saldırısını "iğrenç" olarak niteledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise, “İstanbul’daki bu iğrenç saldırıyı kınıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AZERBAYCAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İstanbul'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında, terör saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmiş olmasından son derece kederlendiğini bildirdi.

Mesajında, "Bu terör saldırısını lanetliyoruz. Terörün tüm çeşitlerine karşı hep birlikte ve kararlı mücadele yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz" vurgusu yapan Aliyev, "Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'daki terör saldırısını kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan'ın Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğu belirtilerek, saldırıda hayatını kaybedenler için taziye dileklerinde bulunuldu. Azerbaycanlıların Türkiye'nin kederini paylaştığı vurgulanan açıklamada, "Terör mağduru bir ülke olarak terörün tüm çeşitlerini şiddetle kınıyor ve terörle mücadelede uluslararası toplumun çabalarını destekliyoruz" ifadeleri yer aldı. 

PAKİSTAN

Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadı.

Cumhurbaşkanı Hüseyin, yayımladığı mesajda, İstanbul'da meydana gelen terör saldırısından duyduğu derin üzüntü ve acıyı ifade ederek, şehitlerin acılı ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Türkiye ve Pakistan'ın terörle ortak mücadelesini sürdüreceğini belirten Hüseyin, Pakistan'ın Türk hükümeti ve halkının bu "acı zamanda" yanında olduğunu bildirdi.

Pakistan Başbakan Navaz Şerif de mesajında, saldırıyı şiddetli biçimde kınayarak, can kayıplarından duyduğu derin üzüntü ve acıyı ifade etti. Pakistan halkının son derece hüzünlü olduğuna dikkati çeken Şerif, Türk halkı ve hükümetiyle birlik içinde olduklarını kaydetti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada da saldırı şiddetle kınanarak, "kardeş" Türk halkı ile birlik ve beraberlik mesajı verildi.  Açıklamada, Türkiye'nin birlik ve beraberliğini zedelemek isteyenlerin hiçbir zaman başarılı olamayacağı vurgulanarak, Türkiye'nin kararlı biçimde terörizmi "sarsılmaz" iradesiyle yeneceğinin altı çizildi.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İstanbul'daki saldırıya ilişkin resmi Twitter hesabından açıklamada bulundu.

Johnson, açıklamasında, "İstanbul’daki saldırıyı kınıyorum. Düşüncelerim, olaydan etkilenenlerle birliktedir. Birleşik Krallık, terörle mücadelede Türkiye ile çalışmaya bağlı" ifadelerini kullandı.

KANADA

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı kınadığını duyurdu. Bakan Stephane Dion, Twitter paylaşımında, "Kanada bugün İstanbul'da meydana gelen ölümcül saldırıyı kınar. Düşüncelerimiz mağdurlar, aileleri ve Türkiye halkı ile birlikte" ifadelerini kınadı.

Bakan Dion, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun @MevlutCavusoglu isimli Twitter hesabını da paylaşımına ekleyerek, geçmiş olsun dileklerini kendisi ile de paylaştı.

Bu arada, Kanada, Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarından da dikkatli olmalarını istedi. İstanbul'daki terör saldırısının hemen ardından Government of Canada isimli resmi internet sitesinde yer alan Türkiye sayfası yenilendi. Burada Kanada vatandaşları için yer alan duyuruda, "Türkiye için ülke çapında hiçbir tavsiye bulunmamaktadır. Bununla birlikte, suça, terör saldırılarının tehdidine ve ülke çapında devam eden gösterilere bağlı olarak dikkatli olmanız gerekir" ifadelerine yer verildi.

KAZAKİSTAN

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İstanbul'da dün gece düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev mesajında, İstanbul’daki terör saldırısını derin üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, "Zor günlerde Türkiye ile birlikte uluslararası istikrarın ve güvenliğin sağlanmasında her türlü çabayı göstermeye hazırız" ifadesine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, kendisi ve Kazakistan halkı adına terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

İstanbul’daki terör saldırıları dolayısıyla Kazakistan’daki tüm Türk devlet kurumlarında bayraklar yarıya indirildi.

IRAK

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a taziye mesajı gönderdi.

Nuceyfi'nin ofisinden yapılan açıklamada, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısının mesajında, "Dost ve komşu ülke Türkiye ve Müslüman Türk halkını hedef alan terör saldırısıyla güvensizlik ortamı oluşturularak, sivil insanların yüreğine korku salmak amaçlanıyor" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Saldırıyı şiddetle kınadıklarını, Türk hükümeti ve halkıyla tam bir dayanışma içerisinde olduklarını belirten Nuceyfi, mesajında şunları kaydetti: 

"Bu saldırı, Türk halkının birliğini daha da güçlendirecek. Türk halkı, kimlikleri ve sıfatları ne olursa olsun terör ve teröristlerin karşısında tek vücut olarak duracak. Aynı zamanda komşu ve dost ülkelerle de dayanışma içerisinde terörün kaynağını kurutacak ve bölge halkının güven içinde yaşaması için bunları (terör) demir yumrukla vurarak sonsuza dek bitirecektir."

Irak Meclis Başkanı Selim el Cuburi yaptığı açıklamada, "İstanbul'da onlarca şehit ve yaralının olduğu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, meclise ve Türk halkına taziyelerini ileten Cuburi, şunları kaydetti:

"Terör tüm ülkelere uzanıyor. Bununla mücadele etmek için birleşmeliyiz. Terörle mücadelede, tüm bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması için komşu ülke Türkiye ile de dayanışmaya hazırız."

MACARİSTAN

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Tamas Menczer, yaptığı açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınayıp, hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dilediğinde bulundu.

Terörün hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu ve terörün her çeşidini kınadıklarını belirten Menczer, Türkiye'nin, terörle mücadele konusunda Macaristan'ın desteğine güvenebileceğini vurguladı.

Terörle mücadelede ortak adımlar atılması gerektiğine ve Türkiye'nin istikrarının tüm Avrupa için önemli olduğuna dikkat çeken Menczer, “Avrupa Birliği'nin güvenliği Türkiye'nin istikrarı ile başlar. Bu yüzden bu tür saldırılar Avrupa Birliği'ne karşı da yapılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

GÜRCİSTAN

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadı. Kvirikaşvili, saldırıya ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İstanbul'daki saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız kurbanların ve ailelerinin yanında" ifadelerine yer verdi.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ülkesindeki anayasa referandumu ve yerel seçimler için oyunu kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. AA muhabirinin, İstanbul’daki terör saldırısı ile ilgili sorusunu yanıtlayan Atambayev, "Ben her zaman Türk kanallarını izliyorum. Haberleri, TRT Haber'den alıyorum. Terör olayı dün İstanbul’da yaşandığında çok üzüldüm. Benim için bu çok büyük bir acı, büyük bir kayıptı. Çünkü ben Türk halkını ve Türkiye’yi çok seviyorum” diye konuştu. Konuşmasını Türkçe sürdüren Atambayev, “Türkiye’deki terör olayları beni çok üzüyor. Allah Türkiye’yi korusun. Anavatanımızı korusun. Allah, Türkiye’ye destek versin. Terör olayları bitsin. Türkiye Cumhuriyeti'ne barış diliyorum. Türk halkının ve devletin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı

Atambayev ayrıca, İstanbul'da dün gece düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi. Mesajında, "Kırgızistan halkı, kardeş Türk halkının acısını paylaşıyor ve terörün her türlüsünü şiddetle kınıyor" ifadesine yer veren Atambayev, terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

BÜYÜKELÇİLİKLER TWITTER’DAN TEPKİ GÖSTERDİ

ABD, Rusya, İngiltere, Avustralya, Almanya ve Ukrayna'nın Ankara büyükelçilikleri ile AB Türkiye Delegasyonu, İstanbul'daki terör saldırısına tepkilerini Twitter hesaplarında ortaya koydu.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, dün İstanbul'da düzenlenen terör saldırısına ilişkin yaptığı paylaşımda, "Kalplerimiz ve dualarımız bu gece İstanbul halkıyla birlikte. Bu geceki korkak saldırıyı kınıyor, teröre karşı yanında yer aldığımız Türk halkının cesaretine saygı duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği de İstanbul'da meydana gelen terör saldırısından dolayı Türk halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, terör saldırısını kınadığını kaydederek, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar dileğinde bulundu. Moore, "O polisler, yüzleri olmayan üniformalar değillerdi, evlat, kardeş ve babaydılar. Bu barbarlığı hiçbir şey meşru gösteremez" mesajını paylaştı.

Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen da mesajında, "Avustralya dün İstanbul'da gerçekleştirilen zalim terör saldırısını bütünüyle kınamaktadır. Düşüncelerimiz ve dualarımız etkilenen herkes için" ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ise hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, acılarını paylaştıklarını belirtti.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği mesajında, İstanbul'daki "korkakça terör saldırılarını en şiddetli şekilde kınadıklarını" vurgulayarak, "Terör bir kez daha iğrenç yüzünü gösterdi. Almanya terörizmle mücadelede Türkiye'nin yanında durmaktadır. Hayatını kaybedenler için yastayız, düşüncelerimiz onların yakınlarında. Yaralananlara acil şifalar diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği de İstanbul'daki terör saldırısı sonrası Türkiye ile dayanışma için büyükelçilik bayraklarının yarıya indirildiğini bildirdi.

Elçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bunun gibi olaylar zaman aşımına uğramamalı ve tekrar edilmemeli. İstanbul'daki masum insanların canını alan terör saldırısını kınıyoruz. Ölenlerin ailesine taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz."

KATAR

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, saldırıda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye telgrafı gönderdi. Katar Emiri, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileklerinde bulundu.

KUVEYT

Kuveyt Haber Ajansı KUNA'da, Kuveyt Emiri Sabah el Ahmed el Cabir es Sabah'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye telgrafı gönderdiği kaydedildi.  Güvenlik ve istikrarı sarsmayı amaçlayan terör eylemleriyle mücadele için Türkiye'nin aldığı bütün önlemleri desteklediklerini belirten Sabah mesajda, "Bütün semavi dinlere ve insani değerlere aykırı olarak, masumları hedef alan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Ülkesinin terörün her şekline ve her türlüsüne karşı olduğunu vurgulayan Kuveyt Emiri, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı, yaralılara da şifa dileklerinde bulundu.

AFGANİSTAN

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadı. Devlet Başkanı Gani, yayımladığı mesajda, İstanbul'da meydana gelen terör saldırısından duyduğu derin üzüntü ve acıyı ifade ederek, şehitlerin acılı ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. Terörün, tüm dünya için bir tehdit olduğuna dikkati çeken Gani, mesajında, terörle mücadele konusunda ortak çalışmalar yürütülmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

UKRAYNA

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, sosyal medyadaki Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “İstanbul'daki menfur terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Gerekçe olamaz. Düşüncelerim kurbanların aileleriyle ve tüm Türk ulusuyla” ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından saldırıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Dün İstanbul'daki ölümlü terör saldırısını kesin bir dille kınıyor, nefretimizi dile getiriyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

Kurbanların ailelerine başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun dileklerinin iletildiği açıklamada, "Bu zor zamanlarda, tüm dostlarımızın ve komşularımızın yanında yer alıyoruz" mesajı paylaşıldı.

İSPANYA

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Barbarlık ve terör karşısında birlik. Bu zor zamanlarda Türk makamlarına yakınlık, destek ve dayanışma mesajlarımızı iletiyorum" ifadesine yer verdi.

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İspanya'nın terör saldırılarını "kararlı bir şekilde kınadığı" belirtildi. Ölenlerin ailelerine, yakınlarına ve Türk halkına başsağlığı dilenen açıklamada, yaralıların en kısa sürede iyileşmesi temennisinde bulunuldu.

Açıklamada, "Hükümet, terörizmin her türünü kınadığını ve bu yaraya karşı mücadelede Türkiye'deki yetkililerle dayanışma içinde olduğunu bir kez daha yineler" ifadesi kullanıldı.

HİNDİSTAN

Hindistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise İstanbul'daki terör saldırısının en şiddetli şekilde kınandığı kaydedilerek, Hindistan'ın Türk halkıyla dayanışma içinde olduğu vurgulandı.

Hindistan'ın yakınlarını kaybedenlere "içten" taziye dileklerinde bulunduğu vurgulanan açıklamada, yaralılara acil şifalar temennisinde bulunuldu. Açıklamada, şöyle devam edildi:

"Terörizm hangi türde ve beyanla olursa olsun, büsbütün kabul edilemezdir. İstanbul'daki çirkin saldırı, terörizm belasına karşı dünya toplumunun ortak çözüm bulması gerektiğinin altını çizmiştir."

İSVEÇ

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İstanbul'daki bir futbol stadyumunun yakınında gerçekleşen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Türkiye'ye ve saldırıda ölenlerin ailelerine derin taziye mesajlarımı iletiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

BAKMADAN GEÇME!