İstanbul’da Yunanlı mülkü avlayan avukat

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da Yunanlı mülkü avlayan avukat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2009 00:00

İstanbul’dan göç etmek zorunda kalan Yunanistan vatandaşlarının mülklerinin peşine düşen avukat Dimitris Geldis, umudunu 1955 tarihli telefon rehberine bağladı. Geldis, önce terk edilmiş veya devlete geçmiş Yunanlı evlerini tespit edecek, sonra da devlete karşı tazminat mücadelesi başlatacak.

YUNANİSTAN’da, İstanbul’da yaşamış Yunanlıların servetleri için umutlar 55 yıllık telefon rehberine bağlandı.

2000 yılında ölen Polikseni Fokas-Pistikas’ın Yunanlı vârislerinin AİHM’de kazandıkları davanın avukatı Dimitris Geldis, son İstanbul seyahatinden beraberinde 1955 yılına ait telefon fihristi ile döndü. Makedonia Gazetesi’ne “Fihristte binlerce Yunan ismi ve kaldıkları adresler var. Pek çok sokağın adı değişti. Ancak bu telefon rehberi yine de iyi bir başlangıç” diyen avukat Geldis, İstanbul’daki Yunan gayrimenkullerinin 12 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden ailelerinin İstanbul’da serveti olduğuna dair telefonlar aldığını kaydeden Geldis, işe İstanbul’da sayıları bin kadar olduğu sanılan terk edilmiş ve iskân edilmeyen evlerden başlayacağını belirtti.

Tazminat isteyecek

Yunanlı avukat, ikinci aşamada Türk devletinin el koyup üçüncü şahıslara sattığı evler için tazminat ödenmesini planladığını söyledi.

Geldis, Hürriyet’e “Rehber çok yardımcı olacak. Sokakların adından başka numaralar da değişmiş olmalı. Bu zorlukları tanıkların ifadeleriyle aşabiliriz” derken, Türkiye’de Yunanlılara ait malların araştırılmasına izin verilmediğini iddia etti.

Polikseni davasından ilham aldı

Yunanistan doğumlu Polikseni Foka-Pistikas, 1943 yılında 11 yaşında iken İstanbul’da yaşayan Türk vatandaşı Apostolos- Elisavet Pistikas çifti tarafından evlatlık edinildi.

1981’de üvey babası, 1987’de de üvey annesi ölünce, Polikseni’ye bugünkü rakamlarla 23-25 milyon euro kadar menkul ve gayrimenkul servet kaldı. Dört yıl sonra akli melekelerini kaybettiği teşhisiyle Zeytinburnu’ndaki Balıklı Rum Hastanesi’ne sevk edildi.

Polikseni’nin Yunanistan’da yaşayan kardeşlerinin (Evangelos ve Yiannis Fokas) vasi tayin edilmeleri talebi kabul edilmedi. 1997 yılında Polikseni’nin vasiliği iptal edilerek tüm gayrimenkulleri hazineye devredildi.

Polikseni’nin 2000 yılında ölmesi üzerine kardeşleri, iki yıl sonra AİHM’ye başvurdu. AİHM geçen 29 Eylül’de verdiği kararda gayrimenkullere el konulmasının yasal olmadığına karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!