İsrail'le müzakere yararsız

Güncelleme Tarihi:

İsraille müzakere yararsız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2006 12:56

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Yaser Arafat'ın İsrail ile görüşmelerden bir sonuç alamadığını belirterek, "İsrail ile müzakere sonuçsuz ve yararsız bir iş" dedi.

Haberin Devamı

Resmi ziyaretlerde bulunmak amacıyla İran’ın başkenti Tahran’a giden Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile ortak basın toplantısı düzenledi. Meşal, ziyaretinin amacını, diğer Arap ve Müslüman ülke ziyaretlerinde olduğu gibi Filistin halkına destek aramak için yaptığını kaydetti.

İsrail’le masaya oturma veya müzakere etme yanlısı olmadığını belirten Meşal, İsrail ile müzakereyi ’sonuçsuz ve yararsız bir iş’ olarak niteledi. Filistin halkının haklarını İsrail’in tanımadığını ve işgal edilmiş topraklardan geri çekilmeye hazır olmadığını hatırlatan Meşal, İsrail’in yaptığı tüm işlerin, ’İsrail’in güvenliğini sağlamak yolunda tek yanlı çalışmalar’ olduğunu savundu.

’HAMAS’IN DİPLOMATİK FAALİYETLERİ ETKİLİ OLDU’

Haberin Devamı

Filistin halkının milli haklarını cevapsız bırakan İsrail’le müzakerenin ise ’zaman kaybı’ olacağını söyleyen Halid Meşal, "İsrail, Filistin halkının haklarını tanırsa ve işgal altındaki topraklardan geri çekilme konusunda karar verirse, Hamas da müzakere yapıp yapmayacağı konusunda karar verecektir" dedi.

Meşal ayrıca, Hamas’ın, Filistin halkının haklarını yok etmeye yönelik herhangi bir girişimi olmayacağını da ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Mutteki ise, Hamas’ın diplomatik faaliyetlerinin etkili olduğunu belirtti. Muttaki, Malezya Başbakanı’nın Filistin halkına mali yardımda bulunma önerisine İran’ın da destek verdiğini açıkladı. Mutteki ayrıca, Meşal ile yaptığı görüşmede Filistin’deki gelişmeler konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını da söyledi.

"REFORM YAPACAĞIZ"

Meşal, devlet televizyonunda canlı olarak yayımlanan haber programına katıldı ve soruları yanıtladı. Seçimi kazandıktan sonra yaptıkları ziyaretleri değerlendiren Meşal, bölge ülkelerine planlarını aktardıklarını ve olumlu görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Demokratik bir sistem çerçevesinde bütün ülkelerle ilişki kuracaklarını ifade eden Meşal, “Diğer Filistinli grupların desteğiyle mevcut süreci geride bırakacaklarını, Filistin'de siyasi, ekonomik, sosyal, güvenlikle ilgili reformları yapacaklarını” anlattı.

Haberin Devamı

Hamas'ın temel hedeflerinin Filistin halkını korumak ve kendi programını uygulamak olduğunu belirten Meşal, “Filistin halkı direnişe inandığı için bizi seçti, bu direniş sürecek” dedi.

"HAMAS'IN DİRENİŞİ DAHA DA SERTLEŞİR"

“İsrail'in işgal ettiği toprakları Filistin'e geri vermesi gerektiğini, aksi takdirde Hamas'ın direnişini daha da sertleştireceğini” açıklayan Meşal, “İşgalciler topraklarımızdan geri çekilene kadar direnişe devam edeceğiz. Bütün Filistinli göçmenler kendi topraklarına dönmedikçe barış olmayacak” diye konuştu.

“İşgalcilerle asla müzakere etmeyeceğiz” diyen Meşal, Hem Yaser Arafat'ın hem de Mahmud Abbas'ın İsrail rejimini resmi olarak tanıdıklarını, İsrail ile müzakere ettiklerini anımsattı ve “Onlar bir sonuç alabildiler mi? Acaba İsrail işgal ettiği topraklardan geri çekildi mi?” diye sordu.

Haberin Devamı

Halid Meşal, ABD'nin Filistin'e yaptığı yardımları durdurmasına ilişkin bir soru üzerine de “ABD'nin yardımının sınırlı ve küçük çapta olduğunu, bunun kendilerine bir etkisi olmayacağını” söyledi.

ABD'nin yaptığı yardımların bazı projelerde kullanıldığını belirten Meşal, “Müslüman ve Arap ülkelerinin yardımıyla bu boşluğu dolduracağız. Hiçbir zaman para için kendi değerlerimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Halid Meşal, uluslararası toplumdan İsrail'e, Filistin milletinin hakkını vermesi için baskı yapmasını da istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!