İsrail’le anlaşma bugün veya salı

Güncelleme Tarihi:

İsrail’le anlaşma bugün veya salı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2016 21:40

TÜRKİYE ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover’un bugün bir araya gelip gelmeyeceği merak ediliyor.

Haberin Devamı

Diplomatik kulislerde, görüşmenin bugün veya en geç 28 Haziran Salı günü olabileceği belirtilirken, Türk dışişleri kaynakları, görüşmenin bugün yapılıp yapılmayacağı konusunda net bir açıklama yapmaktan kaçındılar. İsrail tarafı ise daha önce anlaşmanın tamamlanması için Türkiye ile bugün son kez masaya oturulacağını ileri sürmüştü.

‘MİT-MOSSAD GÖRÜŞTÜ’ İDDİASI

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal önceki gün İstanbul’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilirken, İsrail’in Channel 2 Televizyonu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın İsrail’in istihbarat örgütü Mossad’ın Şefi Yossi Kohen ile bir araya geldiğini iddia etti. Ankara’nın bu iddiaya yanıtı, “Fidan’ın programı hakkında bilgi verilmiyor. Konuyla ilgili bilgimiz yok” oldu.

HAMAS VE GAZZE KONUSU KRİTİK

Haberin Devamı

Sinirlioğlu ile Ciechanover’in Avrupa’da görüşeceği belirtilirken, görüşme adresi olarak Cenevre veya Roma’nın adı geçiyor. İsrail, Mavi Marmara baskını nedeniyle daha önce Türkiye’den özür dilemişti. Mavi Marmara mağdurlarının operasyona katılan İsrail ordusu mensuplarına dava açmaması karşılığında, İsrail’in mağdurlara 20 milyon dolar tazminat ödemesi de karara bağlanmıştı. Anlaşmanın en kritik noktalarını Hamas ve Gazze’ye yönelik ambargo ve blokajın kaldırılması oluşturuyor. Türkiye’nin İsrail’in talebi olan Hamas’ın İstanbul’daki bürosunu kapatma ve ambargo veya blokajın daha önce belirtilen düzeyde olmasından vazgeçtiği iddialarına, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Şartların yerine getirilmesi sürecinde ne Hamas’ı müzakere konusu yaparız, ne de Gazze’ye yönelik ambargoların kalkmasından vazgeçeriz” yanıtını vermişti.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!