İsrail'in Lübnan'a son saldırısının kronolojisi

Güncelleme Tarihi:

İsrailin Lübnana son saldırısının kronolojisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2006 11:03

İsrail'in, 2 askerinin kaçırılmasının ardından 12 temmuzda Lübnan topraklarında başlattığı saldırılarda binden fazla kişi öldü, bir milyondan fazla kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Sınır çatışmalarında ve Hizbullah'ın füze saldırılarında ise 100 İsrailli öldü.

Haberin Devamı

Lübnan'daki saldırılar, sınır çatışmaları, İsrail'e yönelik füze saldırıları ve diplomatik çabaların kronolojisi ise şöyle:

13 Temmuz: İsrail uçakları, Beyrut havaalanının pistlerini vurdu. İsrail donanması, Lübnan limanlarını abluka altına aldı.

14 Temmuz: İsrail, Beyrut-Şam karayolunu bombaladı, hava ve kara ablukasını sıkılaştırdı.

15 Temmuz: Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, İsrail'in, ülkesini ”felaket bölgesine çevirdiğini” açıkladı ve acil ateşkes çağrısında bulunulmasını istedi. Sinyora, uluslararası yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

16 Temmuz: Hizbullah'ın, İsrail'in en büyük üçüncü kenti Hayfa'ya gönderdiği füzeler, 8 kişinin ölümüne yol açtı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan'ı, Hayfa saldırısının sonuçlarının ağır olacağı konusunda uyardı.
G-8 zirvesinde liderler, olaylardan Hizbullah'ı sorumlu tuttu ve ABD, İsrail'in kendisini koruma hakkı bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

17 Temmuz: İngiltere Başbakanı Tony Blair ile BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan'a uluslararası güç konuşlandırılması çağrısında bulundu.

19 Temmuz: İsrail kara birlikleri, Hizbullah noktalarına baskın düzenleyebilmek amacıyla sınırın Lübnan tarafına geçtiler. Annan, düşmanlığa son verilmesi çağrısında bulundu.

23 Temmuz: BM Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, İsrail'in, Hizbullah'ın karargahlarının bulunduğu, Beyrut'un güneyindeki banliyölere düzenlediği hava saldırılarının insanlık suçu olduğunu söyledi.

25 Temmuz: Olmert, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile bir araya geldi. İsrail'in hava saldırısında 4 BM gözlemcisi öldü.

26 Temmuz: Hizbullah, Bint Cbeyl'e ilerleyen İsrail askerleriyle çatıştı, 9 İsrail askeri öldü. Roma'da düzenlenen uluslararası konferansta, derhal harekete geçilmesi konusunda görüş birliğine varıldı ancak, acil ateşkes ve uluslararası güç konuşlandırılması konusunda karar alınmadı.

29 Temmuz: Rice, uluslararası güç konuşlandırılması konusunda İsrail'de temaslarda bulundu.

30 Temmuz: Kana köyüne düzenlenen İsrail hava saldırısında 37'si çocuk 54 sivilin öldüğünü açıklayan Lübnan, Rice'ın bu ülkeyi ziyaretini iptal etti. Rice, İsrail'den, hava saldırılarını 48 saat süresince durdurması için söz aldı.

Haberin Devamı

1 Ağustos: İsrail, askeri operasyonlarının kapsamının genişletilmesine karar verdi.

2 Ağustos: Olmert, uluslararası güç konuşlandırılıncaya kadar Hizbullah ile savaşmaya devam edeceklerini açıkladı. Hizbullah, İsrail'e 231 füze gönderdi, 1 kişi öldü, 124 kişi yaralandı.

4 Ağustos: İsrail hava saldırısında, Suriye yakınlarındaki bir çiftlik hedef alındı. 33 kişinin öldüğü açıklandı.
Lübnan sınırına 80 kilometre kadar uzaklıktaki İsrail kenti Hadera'ya füze saldırısı düzenlendi ve bu saldırı, menzili en uzun saldırı oldu.

5 Ağustos: İsrail askerleri, Sur'daki Hizbullah gerillalarına saldırdı. ABD ile Fransa, BM Güvenlik Konseyi'nin, “düşmanlığa son verilmesi, Hizbullah'tan saldırıları kesmesi ve İsrail'den, saldırgan askeri operasyonları sona erdirmesi istenen karar tasarısı üzerinde uzlaştı.

Haberin Devamı

6 Ağustos: Lübnan, İsrail kuvvetlerinin Lübnan'da kalmasına izin verdiği gerekçesiyle karar tasarısını reddetti, İsrail tasarıyı uygun buldu. Hizbullah, Kfar Giladi köyünde 12 İsrailli askeri öldürdü. Bu, Hizbullah'ın şu ana kadar ki en kanlı füze saldırısı oldu.

7 Ağustos: Güney Lübnan ile Beyrut'un güneyinde düzenlenen saldırılarda 50'den fazla Lübnanlı öldü. Lübnan, güneye 15 bin asker konuşlandırmayı teklif etti.

8 Ağustos: Hizbullah saldırısında 3 İsrail askeri öldü. İsrail'in Gaziye köyüne düzenlediği hava saldırısında 14 kişi öldü, 23 kişi yaralandı Olmert, Lübnan'ın, güneye asker konuşlandırma teklifinin “ilginç bir adım” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

9 Ağustos: İsrail savaş uçaklarının, Bekaa Vadisi'nin güneyindeki Maşgara kasabasına düzenlediği bombardımanda 7 kişi öldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!