İsrail’in F-35 uçağı radara yakalanmış

Güncelleme Tarihi:

İsrail’in F-35 uçağı radara yakalanmış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2018 22:59

İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-35 savaş uçağının güzergâhının 23 Temmuz’da bir saat boyunca internette açık erişimde olduğu ortaya çıktı. Olayın sebebi belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

Radara yakalanmama özelliği ile dikkat çeken İsrail’e ait yeni nesil Amerikan yapımı F-35 savaş uçağı, geçen pazartesi günü havalandığı Nevatim Hava Üssü’nden bir saat boyunca internet bağlantısı olan herkesin erişebildiği ‘Flightradar24’ sitesinden izlenebildi. Buna göre ileri teknoloji ürünü savaş uçağı önce Gazze’nin kuzey sınırları yakınlarında, ardından da deniz üzerinden İsrail’in Haifa kenti yönünde uçtu.

PSİKOLOJİK HAMLE Mİ

Olayın neden kaynaklandığı belli değil. Ya kasıtlı olarak İsrail’in bu duruma izin verdiği veya teknik bir hatadan kaynaklandığı tahmin ediliyor. F-35’in İsrail’in ilk kez Davut’un Sapanı hava savunma sistemini kullandıktan birkaç saat sonra göründüğüne dikkat çeken bazı uzmanlar, uçağın ortaya çıkmasının Suriye’ye karşı psikolojik savaşın bir parçası olduğu görüşünde.

Haberin Devamı

TRANSPONDER AÇIK MIYDI

Öte yandan bunun basit bir hata olabileceği de öne sürülüyor. Mode-S adı verilen uçağa takılı radyo vericisinin (transponder) kapatılmamış olabileceği belirtiliyor. 2011 yılında da Libya semalarında bir NATO uçağı, transponder’ı açık unutulduğu için internette görüntülenmişti. Bu radyo vericileri kaza gibi durumların önüne geçmek için uçağın yer, konum ve irtifası hakkında özellikle kontrol kulelerine bilgi veriyor. İsrail, Hava Kuvvetleri’nde “Adir” adıyla yer alan F-35’lerden 33 adet sipariş vermişti.

BİLGİ NOTU:

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı General Amikam Norkin, 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, F-35’lerin hizmete alındığını ve görevlerini yerine getirdiğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!