İsrail'i sarsan rapor

Güncelleme Tarihi:

İsraili sarsan rapor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

İki yıl önce bir suikaste kurban giden eski İsrail Başbakanı Yitzak Rabin'in öldürülüşüyle ilgili çok gizli rapor yayınlandı. Başbakan Benjamin Netanyahu tarafından gizlilik derecesi kaldırılan rapora göre, İsrail gizli servisi Şin Bet'e çalışan aşırı sağcı bir muhbir, Rabin'in öldürüleceğini önceden öğrenmesine rağmen üstlerine haber vermedi.

Raporda yer alan daha da çarpıcı bir saptamaya göre, Avişai Raviv adlı muhbir, Rabin'in katili Yigal Amir'le yakın dostluk kurmasına ve onun eski başbakanı öldüreceğini öğrenmesine karşın Rabin'in ortadan kaldırılmasını kendi dini inançlarına uygun bularak suikasti önlemedi.

Rapor, Raviv'in Tevrat'taki kutsal yerleri Filistinlilere peşkeş çeken hain Rabin'in katlinin vacip olduğuna inandığı için amirlerine sukisat planından söz etmediğini ortaya koydu.

Shargar Komisyonu raporu adıyla yayınlanan 11 sayfalık belgede ‘‘Şampanya’’ kod adıyla Şin Bet'e muhbirlik yapan Raviv'in bu tutumu izah edilirken sık sık aşırı dinci kimliğine vurgu yapıldı. Bu arada 1987'de İsrail gizli servisi için muhbirlik yapmaya başlayan Raviv'in hiç de temiz olmayan geçmişi sergilendi. Raporda, birçok kez ajan provakatör olarak Batı Şeria'da şiddet olayları organize eden Raviv'in yasaları çiğnediği hatırlatıldı.

İsrail'i sarsan şok rapor Raviv kadar gizli servis Şin Bet'i de sorumlu tutarak eleştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!