Ä°srail'den topyekûn savaÅŸ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İsrailden topyekûn savaş uyarısı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 09, 2011 00:00

İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, Ortadoğu'daki son gelişmelere işaret ederek, "İsrail'in birkaç cephede bir savaşa hazırlıklı olması gerektiğini" söyledi. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Arap-İsrail savaşlarından sonra imzalanmış olan barış anlaşmalarının kalıcı olmayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Görev süresi bir hafta sonra dolacak olan AÅŸkenazi, Herzliya Konferansı'nda yaptığı konuÅŸmada, "Farklı oyuncular arasındaki iliÅŸkiler, bizi birden fazla cephede savaÅŸmak durumunda bırakabilir" dedi.       Â

Ynet haber sitesine göre, Ortadoğu'da radikal kampın güç kazandığını, geleneksel Arap liderliği arasında ılımlı kampın zayıfladığını savunan Aşkenazi, "İsrail'in komşuları arasında radikal İslam tehdidinin büyüdüğünü, bu nedenle savunma bütçesinin önümüzdeki yıllarda artırılmak durumunda kalacağını" belirtti.

Genelkurmay BaÅŸkanı, Ä°srail ordusunun karşı karşıya kaldığı deÄŸiÅŸikliÄŸin de tehdit yelpazesinin geniÅŸlemesi olduÄŸunu söyledi. AÅŸkenazi, şöyle devam etti: "Bu yelpaze nedeniyle konvansiyonel bir savaÅŸ için hazırlanmalıyız. Konvansiyonel olmayan bir savaÅŸ ya da sınırlı çatışmalar için hazırlanıp da, günü geldiÄŸinde silahlı kuvvetlerin anında konvansiyonel bir savaşı yürütmesini beklemek hata olur."  Â

Haberin Devamı

Uzmanlar, Aşkenazi'nin herhangi bir ülke ismi vermemesine rağmen, Lübnan'daki hükümet krizi ve Mısır'daki karışıklık gözönüne alındığında, bu ülkeleri işaret etmiş olabileceğini belirttiler.

Aşkenazi, İsrail istihbaratının Mısır'daki olayları tahmin edemediği eleştirilerine karşı da "Hiçbir istihbarat analizcisinin elinde geleceği görebileceği bir kristal küre yok. Bunu bana da sordular. Mısır Genelkurmay Başkanı da olacakları bilmiyordu dedim" ifadelerini kullandı.

"BARIÅž ANLAÅžMASI KALICI OLMAYABÄ°LÄ°R"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Arap-İsrail savaşlarından sonra imzalanmış olan barış anlaşmalarının kalıcı olmayabileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu üyeleriyle bugün bir görüşme yapan Netanyahu, barışın  kalıcı olmayabileceğini belirterek, "Barış dışarıdan da içeriden de yok  edilebilir" dedi. Netanyahu, "Mısır'da olası bir değişim sonucunda iktidara  gelebilecek olan kökten dincilerin 1979 tarihli İsrail-Mısır antlaşmasını  geçersiz kılabileceklerinden kaygı duyduğunu" da ifade etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, bu tür güçlerin dünyanın diğer ülkelerinde  nükleer silaha sahip olmalarının, dünya barışını tehdit edeceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!