İsrail'den 'münhasır bölge' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İsrailden münhasır bölge açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 12:52

İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Uzi Landau, İsrail'in Kıbrıs Rum kesimi ile dün imzaladığı, “Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgelerinin sınırlarını ve buralardaki haklarını belirleyen” anlaşmaya, “herkesin saygı göstermesi gerektiğini” savundu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'Yİ KIZDIRACAK İMZA

Anlaşmaya Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile birlikte imza koyan Landau, Rum Simerini gazetesine verdiği demeçte, “anlaşmanın iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirlemiş olmasından ötürü büyük önem taşıdığını, her zaman iyi ilişkiler içerisinde oldukları Güney Kıbrıs'la bu anlaşma sonrasında ilişkilerinin daha da gelişeceğini” kaydetti.

“Herkesi anlaşmaya saygı göstermeye” çağıran Landau, “Türkiye'nin söz konusu anlaşmaya saygı göstereceğine inanıp inanmadığının” sorulması üzerine, “uluslararası kurallara ve anlaşmalara uyan her anlaşmaya tüm ülkelerin saygı göstermesinin gerekli olduğunu, böyle anlaşmaların ihlal edilmelerinin ne uluslararası toplum ne de İsrail tarafından kabul görmeyeceğini” söyledi.

Haberin Devamı

Landau, “İsrail'in Güney Kıbrıs'ın dayanabileceği iyi bir dost, komşu ve ortak olduğunu, bunun Türkiye ile alakası olmadığını, her iki ülkeyle olan ilişkilerinin bir diğerini etkilememesi gerektiğini” savundu.

Rum Dışişleri Bakanı Kiprianu ve Ticaret Bakanı Andonis Pashalidis ile dün yaptığı temaslarda Güney Kıbrıs ile İsrail arasında yenilenebilir enerji ve su arıtımı konularında işbirliği yapılmasının da gündeme geldiğini belirten Landau, bu alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi için başka temasların da yapılacağını kaydetti.

“LÜBNAN ALARMDA”

Bu arada Rum basını, Rum yönetimi ile İsrail arasındaki anlaşmanın Lübnan'ı alarma geçirdiğini yazdı.

Anlaşmayla birlikte İsrail'in, "münhasır ekonomik bölgesi" içerisinde kalan, ancak Lübnan'ın da hak iddia ettiği “Leviathan” isimli parselde bulunan büyük doğalgaz yataklarının Lübnan ile İsrail arasında anlaşmazlık doğurduğu belirtilen haberlerde, Hizbullah'ın İsrail'i sözkonusu parseldeki kaynaklara dokunmaması yönünde tehdit ettiği hatırlatıldı.

SURİYE İLE DE ANLAŞMA YAKIN İDDİASI

Öte yandan Politis gazetesi, Rum hükümetinin dün İsrail'le imzaladığı anlaşmanın ardından Suriye ile de benzer bir anlaşma imzalamaya çok yakın olduğunu iddia etti.

Gazete, Rum makamların Suriye ile konuya ilişkin yürütülen görüşmelerden umutlu olduklarını ve yakın zamanda anlaşma imzalanması ümidini taşıdıklarını belirtti.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!