İsrail’den Hizbullah operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İsrail’den Hizbullah operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2018 08:30

İsrail hükümeti, Lübnan sınırında Şii Hizbullah örgütüne ait tüneller bulunduğunu öne sürerek, ülkenin kuzeyinde “Kuzey Kalkanı” ismi verilen bir operasyon başlattı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan sınırında Hizbullah tarafından kazılmış çok sayıda tünel bulunduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Operasyonun dün sabah saatlerinde ilan edilmesinin ardından İsrail Savunma Bakanlığı bir tünelin yıkılma anlarını gösteren video görüntüleri yayınladı. Uzunluğunun yaklaşık 200 metre olduğu ifade edilen tünelin 40 metre İsrail topraklarının içerisine kadar ulaştığı dile getirildi. Lübnan ordusu operasyonun açıklanmasının ardından sınırda “alarma” geçti. Lübnan sınırındaki “tünellerin” sayısı ve operasyonun detayları açıklanmasa da İsrail ordusu operasyonun haftalar boyunca sürebileceğini duyurdu.

ABD’DEN İKİ MESAJ

İsrail basını dün Brüksel’de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ‘iki mesaj’ verdiğini yazdı. İsrail merkezli Haaretz’in aktardığına göre Netanyahu, Pompeo ile görüşerek ‘tünellerin tespiti konusunda ABD ile işbirliği’ mesajının yanı sıra Lübnan hükümetine Hizbullah’a karşı yürütülecek askeri mücadele konusunda ‘sessiz olun’ mesajı gönderdi. İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada, İsrail’in güvenliğini sağlamak için gerekli tüm adımları atacaklarını dile getirerek, “Her kim İsrail’e zarar vermeye çalışırsa ağır bedel ödeyecektir” ifadesini kullanarak Hizbullah’ı uyardı.

Haberin Devamı

‘SAVAŞ LÜBNAN’A KAYIYOR’

Haaretz gazetesi, “İran ve İsrail arasındaki savaş Suriye’den Lübnan’a kayıyor” başlıklı haberde, “İsrail ordusu, Hizbullah militanlarının Suriye’de savaş deneyimi kazandıktan sonra Lübnan’a geri dönmesinden çok rahatsız” ifadelerini kullandı. İsrail basını geçen hafta Hizbullah’ın Suriye’deki militanlarının bir kısmını Lübnan’a geri çekmeye başladığını öne sürmüştü.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!