İsrail’den Filistin’e ‘yanan uçurtma’ cezası

Güncelleme Tarihi:

İsrail’den Filistin’e ‘yanan uçurtma’ cezası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2018 00:44

İSRAİL, Filistinlilerin ‘yanan uçurtmalarla’ yaptıkları eylemler sonucu oluşan İsrailli çiftçilerin zararının Filistin yönetimine ait fonlardan tazmin edilmesi yönünde harekete geçti.

Haberin Devamı

İsrailli Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre; Netanyahu, Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Meir Ben-Shabbat’a, İsrailli çiftçilerin tazminatının Filistin yönetiminin bütçesinden kesilmesi için talimat verdi. Gazze’de İsrail ablukası altında yaşayan Filistinli protestocular, Gazze çevresindeki Yahudi yerleşim yerlerindeki tarım alanlarına ‘yanan uçurtmalar’ yollamış ve bunun sonucunda bölgede bir dizi yangın meydana gelmişti.

VERGİLERİ DENETLİYOR
İsrailli çiftçiler ise mahsüllerinin yanması ve ürünlerini erken toplamak zorunda kalmaları sonucu zarar uğramaktan şikayet etmişti. İsrailli yetkililere göre zarar en az 1.4 milyon dolar. İsrail, Filistin’in aylık yaklaşık 180 milyon dolara ulaşan ithalat ve ihracattan elde ettiği gelirin vergisine el koyuyor ve daha sonra bu vergileri Ramallah’taki Filistin hükümetine teslim ediyor. İsrail’in yaptığı bu aracı rolü aslında Filistin hükümetinin vergileri üzerinde kendilerinin kontrolü olmasını sağlıyor. Vergi gelirleri Filistin yönetiminin bütçesinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor.

Haberin Devamı

NETANYAHU AVRUPA TURUNDA
İsrail Başbakanı Netanyahu dün İran’la anlaşmanın iptali konusunda Avrupa liderlerini ikna turuna başladı. Netanyahu ilk olarak Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü, ancak Şansölye’yi ikna edemedi. Basın toplantısında konuşan Merkel, “İran anlaşmasıyla şeffaflık sahibi olundu. Yoksa İran atom bombası üretmenin bir önceki aşamasındaydı. Bizim pozisyonumuz bu şekilde” dedi.

Netanyahu’nun sonraki görüşmeleri İngiltere Başbakanı Theresa May ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!