İsrail'de Livni siyasi duruşuyla puan topladı

Güncelleme Tarihi:

İsrailde Livni siyasi duruşuyla puan topladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 12:44

İsrail'de Kadima partisinin lideri Tzipi Livni, koalisyon görüşmelerinde özellikle Şas partisinin istediği tavizlere karşı "siyasi duruşu" ile puan topladı.

Livni'nin "siyasi ve mali şantajlara boyun eğmek niyetinde olmadığını" açıklaması ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e hükümeti kurma görevini iadesinin hemen ardından yapılan kamuoyu yoklamaları, bugün bir seçim yapılsa Livni'nin partisi Kadima'nın parlamentoda yine birinci gelerek, güçlenen muhalefet partisi Likud'un önünde yer alacağını ortaya koydu.

Yedioth Ahranot ile Dahaf Enstitüsü tarafından ortaklaşa yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Livni'li Kadima, 120 üyeli Knesset'te (İsrail parlamentosu) 29 üyeyle seçimlerden zaferle çıkacak. Kadima'nın halihazırda da parlamentoda 29 üyesi bulunuyor. Kadima'nın rakibi ve giderek güçlenen muhalefet partisi, Binyamin Netanyahu'nun Likud'u ise Kadima'nın ardından 26 milletvekilliğiyle ikinci sırada gelecek. Likud, Knesset'te bugün 12 üyeye sahip.

Maariv gazetesi ile Teleseker ortaklığıyla yapılan kamuoyu yoklaması ise Livni'li Kadima'nın 31, Likud'un ise 29 milletvekilliği çıkaracağını öngörüyor.

Yedioth-Dahaf kamuoyu yoklaması, mevcut koalisyonun büyük ortağı, Ehud Barak'ın İşçi Partisinin ise büyük kan kaybedeceğini gösteriyor. Halihazırda 19 üyesi bulunan İşçi Partisi, muhtemel seçimde ancak 11 üye elde edebilecek.

İsrailli 500 yetişkin arasında yapılan kamuoyu yoklaması, Livni'nin Kadima Başkanı seçilmeden önce yapılan tahminleri de doğrular nitelikte oldu. Kadima seçimlerinden önce yapılan anketlerde de Livni'nin, Likud'a karşı galip gelebilecek tek aday olduğunu gösteriliyordu.
Livni ile, özellikle çok çocuklu aileler için istediği sosyal yardımlar konusunda anlaşmazlığa düşen dinci Şas partisi ise kilit bir güce sahip olmasına karşın, seçimlerde bir miktar güç kaybedecek gibi görünüyor. Şas'ın halen 12 olan milletvekili sayısının 11'e düşeceği de öngörüldü.

Geçen seçimde sürpriz şekilde 7 milletvekilliği ile mecliste yer alan Emekliler Partisi ise erime noktasına geliyor. Kamuoyu yoklaması, bugün bir seçim olması halinde Emekliler Partisinin ancak 2 milletvekilliği kazanabileceğini ortaya koydu.

Siyaset yelpazesinin sol eksenindeki Meretz ise gücünü bir miktar artırarak, halihazırdaki 5 milletvekilliğini 6'ya çıkaracak. Yine dini nitelikle Birleşik Tevrat Yahudiliği Partisi de bir fazla milletvekilliğiyle 7 üyeye sahip olacak.

Daha önce koalisyonda yer alan, ancak daha sonra Filistinlilerle barış karşılığı toprak pazarlığı yapılmasını protesto ederek geçen yıl başında koalisyondan çekilen İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisi de kan kaybediyor. Eski Sovyetler Birliği'nden İsrail'e göç eden seçmenlerin oylarına hitap eden İsrail Evimiz, bugün bir seçim olması halinde, 11 üyesinin 2'sini yitirerek 9 üye çıkarabilecek.
Arap partilerin şimdiki üye sayılarını 10 olarak muhafaza edecekleri, Ulusal Dinci Parti-Ulusal Birlik koalisyonunun da 9 olan milletvekili sayısının 7'ye gerileyeceği tahmini yapılıyor.

PARTİLERDEN SEÇİM TALEBİ

Livni'nin hükümeti kuramayacağını belirtip görevi iadesi sonrası, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in parti liderleriyle başlattığı görüşmelerde de çoğunlukla bir an önce seçimlere gidilmesi talebi ağır bastı.

Peres'in ilk görüştüğü parti lideri Şas Başkanı Eliyahu Yişai, Cumhurbaşkanı Peres'ten, Kadima Başkanı Livni'nin de önerileri doğrultusunda seçim kararı alacağı izlenimi aldığını belirtti.

Kadima yetkilileri de Peres'le görüşmelerinin ardından, seçimleri çabuklaştırmak amacıyla bugün meclise bir yasa önerisi sundu. Knesset'te Kadima grubu başkanı Yoel Hasson, bir an önce genel seçim tarihinin belirlenmesi amacıyla Knesset'in 90 gün içinde feshedilmesini öngören yasa önerisi verdi.

Likud lideri Binyamin Netanyahu, partisinin genel seçim hazırlıklarına başladı. Seçim listelerinde yer alacak üyelerin belirlenmesi için aralık ayında önseçim yapılması öngörülüyor.

İşçi Partisi ise bu koşullar altında, seçimlere gitmekten başka çözüm olmadığını bildirdi. İşçi Partisi Meclis Grubu Başkanı Eytan Cabel, Peres'e, dar kapsamlı bir hükümet kurulmasındansa seçimlere gitmeyi tercih edeceklerini söylediklerini duyurdu.

Knesset'in Arap partilerinden Hadaş ise Peres'e, seçimlerin bir an önce yapılmasından yana olduklarını bildirdi. Hadaş Başkanı Muhammed Barake, ayrıca Peres'e, "koalisyon görüşmelerinde Arap partilerini yok saydığı" gerekçesiyle Livni'yi şikayet etti.

Peres'le görüşmelerde, seçimlerin yapılmamasını isteyen tek parti ise Emekliler oldu. Parti üyelerinden İtzak Galantee, seçimlere gidilmesinin, bu koşullar altında iyi olmayacağını söylerken, partilerinin liderlik sıkıntısı çektiğini, buna rağmen yine de seçimlerden güçlü çıkacaklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!