İsrail’de ilk sonuçlar başa baş

Güncelleme Tarihi:

İsrail’de ilk sonuçlar başa baş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2019 23:18

İsrail’de dün yapılan erken genel seçimlerde ilk sonuçlara göre kazanan netleşmedi. Sandık çıkış anketleri, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun en dişli rakibi olarak görülen emekli Genelkurmay Başkanı ‘Benny’ Gantz’ın kurduğu merkezdeki Mavi ve Beyaz İttifakı’nın 120 sandalyeli parlamentoda 36-37 üyeye sahip olacağını gösterdi. Beşinci kez liderliğe oynayan Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud’un ise Knesset’e 33 ila 36 arasında temsilci göndereceği öngörüldü. İki sandık çıkış anketi, Netanyahu’nun sağ kanat partilerle koalisyon kuracağı ihtimalini öne çıkarırken, bir anket ise Gantz ile ittifak halindeki merkez sol partilere hükümet şansı verdi.

Haberin Devamı

Sandık çıkış anketlerinin yayınlanmasıyla birlikte hem Netanyahu hem de Gantz zafer ilan etti. Mavi ve Siyah grubundan yapılan açıklamada, “Biz kazandık! İsrail halkı sözünü söyledi. Bu seçimlerin açık bir galibi ve açık bir mağlubu var” ifadeleri yer aldı. Netanyahu ise Twitter’dan Likud’un liderlik ettiği sağ kanat blok, kati surette zafer kazandı. İsrail halkına güven oyu için teşekkürler. Bu gece doğal ortaklarımızla sağ kanat hükümeti oluşturma görevine başlayacağım” yazdı.

Sandık çıkış anketlerine göre; Knesset’e girebilecek tek Arap ittifakı altı ya da yedi milletvekili ile Eşitlik ve Barış için Demokrasi Cephesi (Hadaş) ile Değişim için Arap Hareketi’nin (Ta’al) kurduğu ittifak oldu. İsrail’de şimdiye dek hiçbir parti tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğu (61 milletvekili) elde edemedi. Ülkede her zaman koalisyon hükümetleri görev yaptı.

Haberin Devamı

SEÇİMLERE GÖLGE DÜŞTÜ

Seçimler, sağcı Likud partisinin Arap mahallelerine gizli kamera yerleştirdiğinin ortaya çıkmasıyla gölgelendi. Haaretz gazetesine göre polis, dün onlarca kameraya el koyarken Başbakan Netanyahu, Yahudi dinine uygun (koşer) bir seçim olması için kameraların her yerde olması gerektiğini savundu. Arap nüfusu, İsrailli seçmenlerin beşte birini oluşturuyor ve Arapları caydırmak için kamera yöntemine başvurulduğu öne sürülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!