‘İsrail, Yahudi devletidir’ krizi

Güncelleme Tarihi:

‘İsrail, Yahudi devletidir’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 01:28

İSRAİL askerlerinin Mescid-i Aksa’ya girmesi, Kudüs’te bir sinagoga düzenlenen ve dört kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından yaşanan gerginlik dinmezken, İsrail kabinesi önceki gün, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun talimatıyla hazırlanan “İsrail, Yahudilerin ulus devletidir” başlıklı yasa tasarısını onayladı.

Haberin Devamı

“Yahudilerin ülke sınırlarında kendi kaderini tayin etme hakkına sahip ulusal tek halk” olduğunun belirtildiği yasa tasarısına göre ayrıca tüm Yahudiler ülkeye göç ve yasalara göre devlet vatandaşlığını alma hakkına sahip. Tasarı, kabine toplantısında yoğun tartışmalara rağmen 14 destek oyu aldı. Hattuna Partisi’nin lideri Adalet Bakanı Tzipi Livni ile merkel soldaki Yeş Atid Partisi’nin lideri Maliye Bakanı Yair Lapid’in aralarında olduğu altı bakan ise tasarıya karşı çıktı. Toplantıdaki bağırış seslerinin dışarıdan duyulduğu belirtildi.

KOALİSYONDA KRİZ

Yasanın önce çarşamba günü İsrail meclisi Knesset’te oylamaya sunulacağı söylenirken bu tarihin bir hafta ertelendiği açıklandı. Netanyahu, koalisyondaki çatlağa rağmen yasa tasarısının meclisten geçeceğini söyledi. Tartışmaların derinleşmesinin ülkeyi erken seçime götüreceği de belirtildi.
Filistinliler ise yasa tasarısının Arap vatandaşlarını Yahudilerle eşit olmadığı ve onların ikinci sınıf vatandaş olarak gösterdiği için tepki gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!