İsrail solu yeni parti kuruyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail solu yeni parti kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2008 11:05

İsrail'de yaklaşan erken genel seçimlerden önce, aralarında dünyaca ünlü yazar Amoz Oz'un da bulunduğu aydınlar ve solun etkili isimleri partileşme kararı aldı.

Parlamentodaki sol partilerden Meretz ile bütünleşerek yeni bir isim altında soldaki boşluğu doldurmayı hedefleyen grup, 10 Şubatta yapılacak seçimlerde ilk aşamada 15-20 sandalye kazanmayı hedefliyor.

Parti oluşumunun önde gelen isimlerinden Amos Oz, "geniş kapsamlı sol hareketin, İsrail İşçi Partisi'nin yerini dolduracağı" ümidinde olduğunu söyledi. Oz, "İşçi Partisi'nin tarihi misyonunu tamamladığını" ifade ederken, partinin her koalisyona adeta "atladığını" belirtti.

Oz, İşçi Partisi lideri Ehud Barak'ın seçimlerde Likud'un kazanması halinde partisinin "Likud Başkanı Binyamin Netanyahu başkanlığında bir koalisyonda yer almayacağı" yolundaki sözlerine atıfta bulunarak, "Uzunca bir süredir İşçi Partisi'nin söyledikleriyle yaptıkları arasında büyük uçurum var" dedi ve "Sağ bir koalisyonda yer almayacaklarına yönelik söz bile verseler, kurulacak herhangi bir koalisyona ufacık bir rolle bile olsa atlayacaklarından kuşku duymuyorum" diye konuştu.

Yaklaşık 30 dolayında entelektüel ve kamuoyunca bilinen isimler, Meretz partisinin Tel Aviv'deki karargahında düzenlediği bir toplantıyla kendilerini tanıttı. Oz, yeni partinin soldaki Meretz üyeleri, eski İşçi Partisi üyeleri, çevreciler, Tel Aviv Belediye Başkanlığı için yarışan Komünist Hadaş partisinden Dov Kenin'in destekçileri, Reformcu Yahudiler ve Araplarla birlikte, önümüzdeki seçimler için bir liste oluşturup Mecliste yer alabilecekleri ümidini dile getirdi.

Kudüs'te 1939 yılında doğan yazar, romancı ve gazeteci Amos Oz, İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözümün ilk savunucularından biri olarak biliniyor. Oz, sağ kanattan siyonist bir aileden geliyor. İsrail Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan, 1967 Savaşında Sina'da tank birliğinde yer alan, Golan Tepeleri'nde savaşan yazar, 1966'da yayınlanan “Başka Yerde, Belki” adlı romanıyla adını duyurmuştu.

Sol oluşumun ilk toplantısında yer alan isimler arasında İşçi Partisi'nin eski bakanlardan Uzi Baram, Ehud Barak hükümetinde Başbakanlık danışmanlığı yapan Gilad Şer ve Yossi Kucik, İbrani Üniversitesi hukuk profesörlerinden Mordehay Kremnitzer, İsrail'deki barış çabalarıyla bilinen Şimdi Barış örgütü kurucularından eski bakan Tzali Reşef ile eski parlamento başkanlarından Avraham Burg da bulunuyor.

Yeni oluşumla ilgili görüşlerini açıklayan Meretz partisinin lideri Haim Oron, partinin henüz bir isminin bulunmadığını, yeni üyelerin talepleri doğrultusunda Meretz adının da yeniden değerlendirileceğini ifade etti.

Bazı üyeler ise "Meretz adı değişmeli. Çünkü biz Meretz'e katılmıyor, merkez solda yeni bir oluşum yaratıyoruz" diye konuştular.
Yeni partinin ilk kuruluş toplantısını 5 Aralıkta yapması bekleniyor. Bu toplantıda, geniş bir katılımla partinin ismi ve meclis için gösterilecek adayların üzerinde tartışılması öngörülüyor.

İŞÇİ PARTİSİ'NİN BAKANI İSTİFA ETTİ

Bu arada, Ehud Olmert başkanlığındaki koalisyon hükümetinde İşçi Partisi'nden Devlet Bakanı olarak görev yapan Ami Ayalon, partisinden istifa etti.
Parti lideri Ehud Barak'ı eleştiren Ayalon, Tel Aviv'de istifasını açıklarken, "İşçi Partisi'nin de siyasi ve güvenlikle ilgili konularda çizdiği yolu kaybettiğini" savundu.
İç Güvenlik Servisinin (Şin Bent) eski başkanı olan Ayalon, yeni sol oluşumda yer alacağını da belirtti.
Ami Ayalon, İşçi Partisi liderliği için yapılan seçimlerde Ehud Barak'a karşı yarışmış ve başa baş bir mücadele sergilemişti.

MACADELE: "BAŞKA ARAP PARTİSİNE GEREK YOK"

Öte yandan, mevcut koalisyonun ilk Müslüman Arap bakanı olan Kültür, Bilim ve Spor Bakanı Galip Macadele, yeni bir parti kurma niyetinin olmadığını ve İşçi Partisi'nde kalacağını açıkladı.

Macadele, halen Knesset'te yer alan üç Arap partisini tek bir liste halinde bir araya getirme yolundaki çabalarınında başarısız olduğunu dile getirirken, "Arap partileri birleşip, beraber hareket etmeli; dördüncü bir Arap partisine yer yok" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!