İsrail seçimlerinde sandıklar kapandı, işte ilk sonuçlar

Güncelleme Tarihi:

İsrail seçimlerinde sandıklar kapandı, işte ilk sonuçlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2015 16:59

İsrail'de halk, son yılların en çekişmeli geçmesi beklenen genel seçimi için sandık başına gitti. Seçime katılım oranı yüksek. Kayıtlı seçmenlerin yüzde 65'ten fazlasının seçime katıldığı açıklandı. Sandıklar TSİ 22:00 itibariyle kapandı. İlk sonuçlara göre Netanyahu'nun partisi 28 koltukla önde...

Haberin Devamı

İsrail'de yapılan erken genel seçimlerde, ülke medyasının sandık çıkış anketlerine göre, Binyamin Netanyahu'nun Likud partisinin 28 koltuk, Isaac Herzog-Tzipi Livni liderliğindeki "Siyonist Birlik" de 27 koltuk sahibi olarak gözüküyor

İsrail Kanal 10 Televizyonu, oy verme işleminin saat 22.00'de tamamlanmasıyla, seçim çıkış anketlerini yayımladı.

Söz konusu anketlere göre, Netanyahu'nun Likud partisi ve Herzog-Livni liderliğindeki "Siyonist Birlik"in seçimde başa baş gittiği görülüyor.

Seçim çıkış anketleri, ülkedeki yüzde 3,25'lik seçim barajını geçen partilerin meclisteki koltuk dağılımını ise şu şekilde yansıtıyor:

Siyonist Birlik (27), Likud (28), Birleşik Arap Listesi (13), Yeş Atid (11), Kulanu (10), HaBayit HaYehudi (8), Şas (7), Birleşik Tora Yahudiliği (7), Yisrael Beitenu (5), Meretz (5), Yahad (0)

Ayrıca, sandıkların açılmasının ardından oy sayım işlemi de başladı.

Haberin Devamı

Merkez Seçim Komitesi'nden alınan verilere göre, ülkedeki yaklaşık 6 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 67,38'i sandık başına gitti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, seçim çıkış anketleri sonuçlarını Likud'un "galibiyeti" olarak değerlendirdi.

Netanyahu, seçim çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından Facebook hesabından yayımladığı mesajda, "galibiyetini" ilan ederek, "Tüm ihtimallere rağmen, Likud büyük bir zafer kazanmıştır" dedi.

İsrail seçimlerinde sandıklar kapandı, işte ilk sonuçlar

"SEÇİMLERDEN KOALİSYON ÇIKACAK"

İsrail'de tek başına iktidara gelebilmek için Knesset'teki (Meclis) 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Ancak, sandık çıkış anketlerinin yansıttığı verilere göre, hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranını elde edemediği için, ülkeyi bir koalisyon hükümeti bekliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in önümüzdeki günlerde, tüm partililere, hükümeti kurmak için çağrıda bulunması ve en çok oyu alan partinin liderine hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Hükümet kurmakla görevlendirilen parti başkanının 42 gün içerisinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Hükümet kurma görevinde başarısız olunması durumunda ise Rivlin, aynı görevi başka bir parti liderine verebilir. Bu adayın ise koalisyonu kurabilmek için 28 günü olacak.

İkinci aday da koalisyon hükümetini kuramazsa Knesset'teki 120 milletvekilinin 61'i bir araya gelerek, cumhurbaşkanından görevi üçüncü bir kişiye vermesini isteyebilir. Hükümet kurmakla görevlendirilen üçüncü parti liderinin çabaları da 14 gün içerisinde sonuçsuz kalırsa, meclis feshedilerek 90 gün içerisnde yeniden seçimlere gidilmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Peki İsrail'deki seçimler Ankara-Tel Aviv ilişkilerini ve Filistin sorununu nasıl etkileyecek? İşte uzmanların bu konudaki görüşleri...

Radikal Yazarı Fehim Taştekin: Büyük bir değişim vadetmiyor

"İsrail'deki seçimler neticesinde sağcı bir koalisyonun iktidara gelmesi yüksek ihtimal görünüyor. Böyle bir iktidarın yaklaşımı da mevcut durumu değiştirecek bir tablo vadetmiyor. Bu yüzden Türkiye ve Gazze konusunda büyük değişiklikler beklememek gerekir. Kaldı ki Siyonist Birlik'in içinde olduğu bir koalisyon dahi iktidara gelse, durum çok farklı olmayacaktır. Zira Siyonist Birlik içinde yer alan ve Filistin Yönetimi'yle daha fazla işbirliğine gidilmesini savunan Tzipi Livni de tek başına iktidar olamayacağı için aşırı sağcı ya da sağcı partilerle koalisyon yapmak zorunda kalacak. Bu da vadettiklerini hayata geçirmesine engel olacak. İsrail devlet aklının, belli konularda aynı tutumu sergileyeceğini de belirtmek lazım."

Haberin Devamı

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mensur Akgün: Türkiye'deki seçimlerden sonra ilişkiler normalleşebilir

"Netanyahu iktidarda kalırsa, İsrail'le ilişkileri geliştirmek zor olacak. Bu durumda sadece Türkiye ile değil, Obama yönetimi kaldığı sürece İsrail'in başı ABD ile de dertte olacak. Ancak İsrail için IŞİD, Hizbullah'tan daha büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu yüzden, bugünkü seçimler sonucunda, Netanyahu kalsa dahi Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesini beklemek gerekir. Bu, Türkiye'deki seçimlerin hemen ertesinde olabilir. Söz konusu düzelme, üçüncü bir ülkenin müdahalesiyle mi, yoksa iki taraftan birinin atacağı adımla mı olur, orası bilinmez. Livni'nin içinde olacağı bu iktidarın çıkması halinde ise ilişkiler çok daha çabuk normalleşir."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!