İsrail Savunma Bakanı Barak'tan Kudüs tepkisi

Güncelleme Tarihi:

İsrail Savunma Bakanı Baraktan Kudüs tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 16:08

İsrail ile Filistinliler arasında dolaylı görüşmelerin başladığının ilan edilmesinden sonra, Amerikalı arabulucu George Mitchell'in haftaya yeni turlarına başlamak için bölgeye gelişi arefesinde, görüşmelerin en kırılgan noktasını oluşturan Kudüs konusunda her ağızdan bir ses çıkması, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ı öfkelendirdi.

Haberin Devamı

Barak, yayımladığı açıklamada, kabinedeki bakan arkadaşlarını ve Filistin liderlerini "Kudüs konusunda konuşmayın" diye uyardı. Barak, her iki taraftan da sorumlu davranmalarını ve Kudüs ile ilgili kışkırtıcı açıklamalar yapmaktan kaçınmalarını istedi.

Savunma Bakanı Barak'ın açıklaması, bugün özellikle İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Eliyahu Yişai, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve İç Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharonovitç'in açıklamalarına bir cevap olarak geldi.

İçişleri Bakanı ve Şas partisinin lideri lideri Eliyahu Yişai, partisinin yayın organı gazeteye yaptığı açıklamada, "Kudüs'te inşaatlarla ilgili herhangi bir durdurma olmadığını ve olmayacağını" söyledi. Amerika'nın bu yöndeki taleplerinin asla karşılık bulmayacağını belirten Yişai, "Ebedi başkentimiz Kudüs'te her yerde inşaat yaparız. Bunu Amerikalı müttefiklerimize ve dostlarımıza da açıkça söyledim" dedi.

Haberin Devamı

Yişai, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in geçen Mart ayı başında bölgeye yaptığı ziyaret sırasında da Doğu Kudüs'ün Yahudi mahallelerinden Ramat Şlomo'da bin 600 konutluk yeni inşaat projesine verdiği onayla dikkati çekmiş ve ABD ile İsrail arasında şimdiye dek görülmedik bir krizin mimarı olmuştu.

Dışişleri Bakanı Lieberman da halen resmi bir ziyaret için bulunduğu Tokyo'dan İsrail basınına "İsrail'in Filistinlilere yaptığı iyi niyet jestlerinin karşılığının gelmediğini" öne sürdü. Lieberman, "Batı Şeria'da inşaatların durdurulması konusunda tek taraflı adımlar attık. İki halk için iki devleti tanıdık, çok sayıda yol engelini kaldırdık" dedi.

Lieberman, Amerikan tarafı ile Doğu Kudüs'te inşaatların durdurulmasıyla ilgili herhangi bir anlaşmanın var olmadığını ve Amerika'nın İsrail'e Kudüs konusunda herhangi bir dayatmada bulunmadığını kaydetti.

İsrail İç Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharonovitç de dün, Doğu Kudüs'teki Filistinlilere ait evlerle ilgili yıkım emirlerinin önümüzdeki günlerde yerine getirileceğini söylemişti.

Amerika, her iki taraftan barış sürecine zarar verecek hareketlerden kaçınmasını, aksi takdirde barış sürecinin başarısızlığa uğramasından ilgili tarafı sorumlu tutacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Barak ise "barış sürecinin yeniden başlaması konusundaki Amerikan teşebbüslerine karşı, İsrail kabinesi üyelerinden saldırı" olarak tanımladığı bu açıklamaların, hassas bir aşamada olan sürece zarar zarar verdiğinin altını çizdi. Barak, "Bu sözler, İsrail'in hem Amerika, hem dünya ülkeleriyle çıkarlarına zarar veriyor. İsrail'i 'barış karşıtı' bir ülke olarak gösterebilirler ve bu da (İsrail'in) dünyadaki konumunu kötüye götürür" dedi.

İsrail'de dün Kudüs Günü nedeniyle Başta Başbakan Binyamin Netanyahu olmak üzere birçok yetkili, Kudüs ile ilgili çeşitli görüşler dile getirmişti. Netanyahu, "Kudüs'ün bir daha asla bölünmeyeceğini" ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!