İsrail-Rusya arasında İran krizi

Güncelleme Tarihi:

İsrail-Rusya arasında İran krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ortadoğudaki gergin ortama yeni bir kriz eklendi. İran'ın uzun menzilli füze geliştirme projesi İsrail ile Rusya ilişkilerinin en üst düzeyde gerilmesine yol açtı. İsrail, İran'a yardım etmekle suçladığı Rusya'yı sert bir biçimde uyardı.

İsrail televizyonunun haberine göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Tel Aviv'deki Rusya Büyükelçisi Mihail Bodganov aracılığıyla, Rusya Dışişleri Bakanı Yevgeni Primakov'a İran'la işbirliğinden dolayı ‘‘çok sert'' bir mesaj göndererek durumu protesto etti.

İsrail gizli servisleri Rusya'nın İran'a temel teçhizatı verdiğini ve İsrail topraklarına ulaşabilecek 1.200-1.500 kilometre menzilli füzelerin yapımı için yüzlerce uzmanı İran'a gönderdiğini belirtiyorlar.

İran'a teknoloji yardımı konusunu Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile görüşen Netanyahu, İran'ın söz konusu füzeleri geliştirmesi durumunda dünya ekonomisini rehin alacağını belirterek Yeltsin'den Tahran'ın böyle bir silah sistemine sahip olmasına yardımcı olmamasını istedi.

Netanyahu, ‘‘İran binlerce kilometreye ulaşabilecek balistik füzeler geliştirirse yalnız İsrail değil, birçok başka ülke de tehlikeye girer. Bunun için İsrail, Rusya, Japonya ve tüm diğer ülkelerin bunu önlemesi gerekir'' şeklinde konuştu.

Bu arada İsrail kabinesi toplanarak durumu görüştü. TV haberine göre, İsrailli bakanlar, Tahran'a balistik füze konusunda yardımcı olmaya devam ederse Rusya ile olan doğalgaz ithali gibi büyük projelerin askıya alınmasını önerdiler. İsrail televizyonu ayrıca ABD Başkanı Bill Clinton'ın özel danışmanının konuyu İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileriyle görüşmek üzere İsrail'e geldiğini duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!