İsrail raporundan ‘İsrail haklı’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

İsrail raporundan ‘İsrail haklı’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 00:00

İsrail’in 31 Mayıs’taki Mavi Marmara baskınıyla ilgili başlattığı soruşturmanın ilk bölümü dün açıklandı. İsrail’in kendi yaptığı soruşturmadan çıkan sonuç, 9 Türk’ü öldüren İsrail askerlerinin uluslararası hukuka uygun hareket ettiği yönünde.

Haberin Devamı

TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN RAPORA SERT YANIT / TAM METİN 

 

MAVİ MARMARA'YA DÜZENLENEN BASKININ GÖRÜNTÜLERİ/WEB TV

 

MAVİ MARMARA BASKININA AİT İLK GÖRÜNTÜLER/Foto Galeri


İSRAİL’in baskın nedeniyle açılan BM soruşturmasına sunacağı raporun 245 sayfalık ilk bölümünde “Mavi Marmara askeri bir hedefti” ifadesi yer aldı, Mavi Marmara seferini organize eden İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), “İsrail ile Hamas arasında süren silahlı çatışmayla doğrudan bağlantılı olan, planlı ve aşırı bir direniş göstermekle” suçlandı.

Meşru müdafaa

Raporda İsrailli askerlerin gemiye çıkarken saldırıya uğradıkları için meşru müdafaada bulundukları savunuluyor. İsrail eski Yüksek Mahkeme yargıçlarından Yaakov Turkel başkanlığındaki komisyon, raporu 7 aylık bir çalışmanın sonucunda hazırladı. Turkel, raporun 100 sayfalık bölününün İsrail’in güvenlik gerekçeleriyle gizli tutulduğunu, soruşturmada 11’i gizli 26 tanık dinlediklerini, İHH Başkanı Bülent Yıldırım ile gemi kaptanı ve gemideki görgü tanıklarının da ifadelerine başvurmak istediklerini ancak Türk Büyükelçiliği’ne yaptıkları başvuruya cevap alamadıklarını söyledi.

Mavi Marmara baskınından 2 hafta sonra İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu tarafından oluşturulan komisyonun üyeleri 85 yaş ve üzerindeki kişilerden oluşuyor. Komisyonun 93 yaşındaki üyesi Prof. Şabtay Rosen, Eylül’de ölmüştü. Birleşmiş Milletler’in hazırladığı baskınla ilgili rapor ise, İsrail ordusunun “kabul edilemeyecek düzeyde bir gaddarlık sergilediği” belirtilmişti. İsrail raporunun ikinci bölününün ne zaman açıklanacağı henüz belli değil.

Ankara: Kendilerini aklamaları esef verici

İSRAİL’in, Mavi Marmara soruşturmasında askerlerini aklaması, Ankara’da tepilere neden oldu. Mavi Marmara baskınıyla ilgili Türkiye’de kurulan Ulusal Araştırma ve İnceleme Komisyonu, sonucu hayret, esef ve üzüntüyle karşıladığını açıkladı. İsrail’in saldırıyı gerçekleştirme tarzı bakımından da bütün uluslararası prensip, kural ve normları ayaklar altına aldığını belirten komisyondan yapılan açıklamada, “İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik sözde deniz ablukası yasal dayanaktan ve meşruiyetten yoksundur. Hukuk dışı olan bu uygulamanın uzantısı niteliğindeki İsrail saldırısı da aynı şekilde hukuka aykırıdır. İsrail’in sözde ablukası hukuki açıdan böylesine dayanaksız olmasaydı dahi uygulanış tarzı nedeniyle yine hukuka aykırılıktan kurtulması mümkün değildir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!