İsrail polisi Mescid-i Aksa'da ateş açtı

Güncelleme Tarihi:

İsrail polisi Mescid-i Aksada ateş açtı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2015 11:18

Kudüs'te Mescid-i Aksa avlusuna giren bir grup İsrail polisinin, murabıtlara (gönüllüler) açtığı ateşte yaralananların olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Yahudi yerleşimciler, Süleyman Mabedi'nin yıkılışının anıldığı "Tişa BeAv" adı verilen matem günü dolayısıyla sabah saatlerinde İsrail polisi korumasında Aksa'ya girdi. İsrail polisinin, tepki gösteren Filistinlilere müdahalesi sırasında çıkan arbedede çok sayıda kişi yaralandı. Olaylar sırasında bazı Filistinliler de gözaltına alındı.

Görgü tanıkları, en az 30 kişilik bir Yahudi yerleşimci grubunun İsrail polisinin gözetiminde Mescid-i Aksa Külliyesi'ne girerek avluda tur atmasına tepki gösteren murabıtlar ile polis arasında arbede çıktığını belirtti. Bu esnada polisin Filistinlilere ateş açtığı ve göz yaşartıcı gaz kullandığı ve bazı kişileri gözaltına aldığı ifade edildi.

İsrail polisinin, olayda yaralananların tedavisine izin vermediği kaydedildi. Baskın sırasında İsrail polisinin Mescid-i Aksa'nın ana kapısını söktüğü, olaylar esnasında yangın söndürme sisteminin bozularak devreye girdiği ve suyun caminin halılarına kadar ulaştığı aktarıldı.

Haberin Devamı

İsrail polisi Mescid-i Aksada ateş açtı

KADINLARI DA DARP ETTİLER
Filistin Vakıflar Bakanlığı yöneticilerinden Rıdvan Amr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksa muhafızlarının İsrail polisleri tarafından ağır şekilde darp edildiğini vurgulayarak, "İsrail polisi, Aksa muhafızlarına görülmemiş şekilde vahşice saldırdı" dedi.

Aksa içerisinde görev yapan gazeteci Leva Ebu Rumeyle, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki kadın murabıtları (gönüllüler) da darp ettiğini, kendisinin de görüntü almak isterken tartaklandığını söyledi. Rumeyle, İsrail polisinin kadınları gözaltına almaya çalıştığına da dikkati çekti.

Mescid-i Aksa Müdürü Ömer Kesvani, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, "Mescd-i Aksa'ya girişlerini engellemeye çalıştığımız sırada İsrail polisi beni ve Aksa muhafızlarını coplarla darbetti. Polisin saldırısı sonucu benle birlikte bazı muhafızlar da yaralandı" dedi. İsrail polisi korumasında Yahudi yerleşimcilerin gruplar halinde Aksa'ya girdiğini kaydeden Kesvani, Mescid-i Aksa Külliyesi'ne giren yaklaşık 120 kişilik grubun içinde İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel'in de buluduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

İsrail polisi Mescid-i Aksada ateş açtı

FKÖ'DEN ÇAĞRI
Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, İsrail polisi ve Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya girmesini "tehlikeli bir ihlal" olarak nitelendirerek, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nı Aksa'yı korumak amacıyla somut adımlar atmaya çağırdı.

RİVLİN'DEN KINAMA
İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Mescid-i Aksa'ya giren Yahudi yerleşimcileri protesto eden Filistinlileri "terörist" olarak niteledi.

Rivlin yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Tişa BeAv orucuyla Süleyman Mabedi'nin yıkılışının yasını tutuyoruz. (Mescid-i Aksa avlusunda) ibadet edenlere (Yahudilere) yönelik bugün işlenen terör ve şiddet eylemleri kesin bir dille kınanmalıdır. Bu şekildeki nefret eylemleri tolere edilemez ve Yahudilerin bu mübarek mekanda ibadet etmelerini önlemeye yönelik hiçbir müdahaleye müsamaha göstermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İsrail polisi Mescid-i Aksada ateş açtı

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Yahudi Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!