İsrail’le Mısır arasında kritik görüşme

Güncelleme Tarihi:

İsrail’le Mısır arasında kritik görüşme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 12:56

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in Ortadoğu barış görüşmelerini yeniden canlandırmak amacıyla bugün bir araya gelecekleri bildirildi.

Haberin Devamı

Mısır’ın Kızıldeniz kıyısında bulunan şehri Şarm el Şeyh’de gerçekleşecek görüşme ABD’nin Aralık ayında görüşmeleri canlandırma konusunda başarısız olduğunu ve pes ettiğini açıklamasının ardından ilk somut girişim olacak.

 

Filistinlilerle İsrailliler arasındaki müzakereler Tel Aviv hükümetinin Batı Şeria’daki yerleşim inşaatları üzerindeki 10 aylık moratoryumu uzatmayı reddetmesiyle Eylül sonunda kesilmişti. Filistinliler önceki aylarda yerleşim inşaatları yeniden başlarsa masadan kalkacaklarını kesin bir dille ifade etti. İsrail tarafı ise Filistinlilerin bu talepleriyle uluslar arası kamuoyunu oyalamayı amaçladığını savunarak uzatmayı kabul etmedi.

 

Haberin Devamı

Mübarek Aralık ayında parlamentoda yaptığı bir konuşmada müzakerelerin sona ermesinden İsrail’i sorumlu tutarak Washington’a süreci yeniden canlandırması çağrısı yaptı. Arap Birliği ise Washinton’dan daha “ciddi” bir teklif gelmedikçe görüşmelerin sürdürülmesine karşı çıktı.

 

Mısırlı bir yetkili bugün Mübarek ve Netanyahu arasında yapılacak görüşmelerin hedefinin barış diplomasindeki açmasın kırılması olduğunu belirtti ancak detay vermedi.

 

Netanyahu ise görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Mübarek’le barışın ilerletilmesi ve güvenliğin artırılması konularını görüşeceğim. Hamas ve Hizbullah dahil, yaşadığımız huzur ve sükunet ortamına zarar vermek isteyenler var” dedi.

 

Mısır’ın Lübnan’da bulunan Hizbullah örgütüyle ilişkileri, Şii örgütün Kahire’yi İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere karşı işlediği suçlara “ortaklık etmek”le eleştirmesinden sonra bozulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!