İsrail kuruluşunun 60. yılını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail kuruluşunun 60. yılını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 09:56

İsrail, kuruluşunun 60. yıldönümünü olağanüstü güvenlik önlemleri altında dün gece kutlamaya başladı.

1860 yılından bu yana, çeşitli savaşlarda kaybettiği askerlerini ve teröre kurban verdiklerini andığı, 24 saatlik "Anma Günü"nün hemen ardından dün akşam gün batımıyla Kudüs'te Herzl Dağı'nda resmi meşale yakma törenleriyle başlayan kutlamalar, gece boyunca ve ülke çapında yapıldı. İsrail'in 6 kentinde düzenlenen şenliklerin ışık düzeninde Türk firması Playback Music de yer aldı.

Terör uyarıları gerekçesiyle binlerce İsrailli asker ve güvenlik personelinin görev aldığı kutlamalar, Herzl Dağında, Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Ehud Olmert ve Knesset (İsrail parlamentosu) Başkanı Dalia İtzik'in de hazır bulunduğu geleneksel meşale yakma töreniyle başladı.

İtzik, törende yaptığı konuşmada, İsrail devletini, "olağan üstü bir başarı hikayesi" olarak niteledi; İsrail'in düşmanlarına ve tüm teröristlere, "Sadece kendi çocuklarımız için değil, aynı zamanda sizinkiler için de barış istiyoruz. Buna rağmen, bizim çocuklarımız, gerektiğinde savaş sanatını çok iyi bilirler" diye seslendi.

Törende, alanlarında önde gelen 12 isim, İsrail'in gelecek nesillerini temsil eden 12 çocukla birlikte 12 meşaleyi yaktı.
İsrail'in kuzeyden güneye tüm kentlerinde, kent merkezlerinde yüz binlerce insanın katılımıyla lazer ve ışık oyunlarıyla birlikte konserler verildi, havai fişekler patlatıldı. Bağımsızlık Günü kutlamaları için, kent girişlerinde barikatlar kuruldu; Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile sınırlarda devriyelerin sayısı artırıldı.

"GÖKYÜZÜ TARAYICILARI"

Kudüs'te, kentin ana merkezi Siyon meydanında ve belediye önündeki Safra meydanında düzenlenen şenliklere binlerce kişi katıldı.
Şenliklerin düzenlendiği Yaffo caddesi trafiğe kapatılırken, Siyon meydanındaki dahil, İsrail'in belli başlı 6 kentindeki şenlik düzenlemelerinin organizasyonunda bir Türk firması da yer aldı. Kudüs, Hayfa, Netanya, Tiberyas, Aşdod ve Eylat'taki platformların "gökyüzü tarayıcısı" adı verilen ışık sistemleri, merkezi İstanbul'da bulunan Playback Music tarafından getirildi. Gökyüzünü aydınlatan ve ışık oyunları sistemlerini yapan firma yetkilileri, 6 TIR dolusu ekipman ve malzemeyle konser alanlarının düzenlenmesinde pay sahibi oldu.

Firmanın Avrupa ve Ortadoğu Bölge Sorumlusu Yavuz Kurt, Türkiye'den gelen 6 kişilik ekiple geçen perşembe gününden bu yana sistemlerin kurulması için çalıştıklarını belirtti. Dünyada çok az sayıda gökyüzü tarayıcısı bulunan firma olduğunu ve Avrupa'da, bu alandaki 2 firmadan biri olduklarını belirten Kurt, 2 milyon avro değerinde malzeme taşıdıklarını belirtti.

Yavuz Kurt, şenliklerin organizasyonunu yapan İsrail'in "İsrael Art of Light" firmasının bir yıl öncesinden kendileriyle temas kurduğunu da aktardı.

İsraillilerin büyük bölümü, geleneksel olarak bağımsızlık gününü, parklarda, bahçelerde mangal yaparak geçiriyor.
İsrail, tarihi Filistin'de 14 Mayıs 1948'de devlet olarak kuruluşunu ilan etti, Bağımsızlık Günü, İbrani takvimine göre, her yıl bu tarihten bir hafta kadar öncesine denk geliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Kraliçesi Elizabeth, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerin liderlerinden kutlama mesajları aldı.

Gelecek hafta da kutlamalar çerçevesinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in ev sahipliğinde yapılacak uluslararası konferansa katılmak üzere ABD Devlet Başkanı George Bush, Dörtler Grubunun Ortadoğu Temsilcisi Tony Blair, dağılan Sovyetler Birliği'nin son devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov, yayıncı Rupert Murdoch, Google ve Facebook'un kurucuları İsrail'de olacak.

İsrail Bağımsızlık Günü'nü kutlarken, topraklarının önemli bölümünü kaybeden Filistinliler ise El Nakba (Felaket) olarak adlandırdıkları bugünü, Batı Şeria ve Gazze'de gösterileri düzenleyerek protestolarını sürdürecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!