İsrail, İran komutanını bile atadı

Güncelleme Tarihi:

İsrail, İran komutanını bile atadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2006 00:00

Lübnan’ı hava saldırılarıyla yerle bir eden İsrail şimdi de İran’ı gündemine aldı. İsrail’in, İran’a olası bir saldırısı, Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Elyezer Shkedy tarafından planlanacak. Shkedy, "İran cephesi"nin başkomutanlığına atandı.

İNGİLTERE’nin saygın gazetelerinden The Sunday Telegraph, İsrail’in olası İran saldırısında durumunu değerlendirdiğini ve bu savaşa başkomutan olarak Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Elyezer Shkedy’nin atandığını yazdı.

Gazetenin İsrailli askeri bir yetkiliden edindiği bilgiye göre, İsrail İran Cephesi’ne başkomutan atama kararını Birleşmiş Milletler’in İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurması için tanıdığı sürenin bitiminden birkaç gün önce aldı. Ortadoğu’da barışın sağlanmasında İsrail’i en büyük engel olarak gören İran’ın bu atamadan sonra nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor.
/images/100/0x0/55ea79d6f018fbb8f8826c1e

Gazetenin iddiasına göre General Shkedy’nin bu göreve getirilmesi iki ay öncesinden kararlaştırıldı. Shkedy iki ay boyunca dünyanın en ünlü istihbarat servisi Mossad ile koordineli olarak savaş planları yapmaya başladı. Shkedy’nin olası İran saldırısını Tel Aviv’de bulunan karargahındaki "Sıcak koltuğundan" yöneteceği bildirildi.

İsrail’in önde gelen İran uzmanlarından olan Meir Javedanfar, "İsrail İran’ın nükleer faaliyetleriyle yakından ilgileniyor ve BM ile Tahran yönetimi arasındaki görüşmelerden hiçbir netice alınamıyor" dedi. İsrail tarafından en büyük tehlike olarak İran’ın görüldüğe dikkat çeken Javedanfar "Şimdi ya İsrail nükleer bir İran ile yaşayacak, ya da askeri operasyon düzenleyecek" diye konuştu.

Gazete, İsrail’in eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Giora Eiland’ın geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın İsrail’in bertaraf edilmesi için İran’ın yarısını feda edebileceğine dair sözlerine de dikkat çekti.

Eski bir hava subayı olan askeri uzman Uri Dromi, Shkedy’nin İran Cephesi başkomutanlığına getirilmesinin gayet doğal olduğunu belirterek, "Herkes zamanla yarışıyor, ancak seçenekler listesi kısalıyor" diye konuştu. Dromi ayrıca İsrail’in İran’a olası bir hava harekatına karar vermek için önünde bir yılı olduğuna dikkat çekti.

49 yaşındaki Shkedy soykırımdan kurtulan bir ailenin çocuğu. Bürosunda Auschwitz kampının üzerinde uçan bir İsrail F15 uçağının fotoğrafı bulunuyor. Evli ve üç çocuğu bulunan İsrailli tümgeneral İran’ın tek amacının nükleer bomba elde etmek olduğuna inanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!