İsrail Hizbullah'ı vurdu

Güncelleme Tarihi:

İsrail Hizbullahı vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2006 17:11

Lübnan'daki ateşkesin altıncı gününde, İsrail ülkenin doğusundaki Hizbullah mevzilerine karadan ve havadan saldırı düzenledi, üç Hizbullah militanı ile bir İsrail askeri öldü. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, saldırının 'ateşkesin açıkça ihlali' anlamına geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Sinyora, "saldırı, Güvenlik Konseyi'nce alınan çatışmaların durdurulması kararının açıkça ihlali" dedi.
 
Lübnanlı yetkililerin açıklamalarına göre, İsrail'in Bekaa Vadisi'nde bulunan Bodai köyü çevresindeki Hizbullah mevzilerine düzenlediği komando operasyonunda üç Hizbullah militanı öldü.
 
İsrail'e yönelik terör eylemlerini, özellikle Suriye ve İran'dan Hizbullah'a silah sevkiyatını önlemek için Lübnan'a girdiğini belirten İsrail, operasyon sırasında bir İsrail askerinin öldüğünü, ikisinin yaralandığını açıkladı.

Ordu ayrıca, Lübnan'daki operasyonun başarıyla tamamlandığını, Hizbullah'ın silahsızlandırılmasıyla ilgili etkili bir izleme mekanizması kurulana kadar benzer operasyonların yapılacağını bildirdi.
 
İsrail savaş uçakları ve helikopterlerinin kara operasyonuna destek verdiği belirtiliyor.
 
Hizbullah televizyonu da, Hizbullah gerillalarının Bodai'de İsrail askerleri ile çatışmaya girdiğini ve İsrail'in askerlerine hava desteği sağlayarak geri çekildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

50 FRANSIZ ASKERİ BÖLGEDE
 
Bu arada BM'nin Lübnan'daki geçici barış gücü UNIFIL'in genişletilmesi ve güçlendirilmesi kapsamında 50 kişilik bir Fransız istihkam birliği, İsrail sınırı yakınlarındaki Lübnan limanı Nakura'ya ulaştı.
 
Fransız subayı Thierry Delorme, askerleri taşıyan ve bir destroyer eşliğindeki 'Mistral' adlı geminin şu anda Nakura açıklarında demirlediğini ve kısa süre içinde askerlerin gemiden inmeye başlayacağını ve askerlerle malzemenin gemiden indirilmesi işlemin üç saat kadar süreceğini belirtti.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Fransa'nın UNIFIL'e sadece 200 asker göndereceğini açıklaması, Fransa'ya güvenen BM'nin beklentilerini karşılamıyor.

1978'den beri bölgede bulunan ve şu anda 2 bin askerin görev yaptığı bu gücün asker sayısının 15 bine çıkarılması bekleniyor. Güçlendirilmiş UNIFIL'e hangi ülkelerin ne kadar asker göndereceği ise henüz netlik kazanmış değil.

Bu arada Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud, İsrail ile askeri ilişkileri olan ülkelerin BM'nin Lübnan'daki barış gücünde (UNIFIL) yer almaması gerektiğini bildirdi.
 
Lahud, UNIFIL'in Lübnan ordusu ve ulusal direniş (Hizbullah) gibi tüm Lübnanlılar için görev yapmasını istediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!