İsrail Filistin'den toprak kapma peşinde

Güncelleme Tarihi:

İsrail Filistinden toprak kapma peşinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Filistin Özerk Yönetimi devlet olma yolunda ilerlerken, İsrail, Batı Şeria'daki topraklara göz dikti. İsrail Hükümeti'nin şahinlerinden İsrail Dışişleri Bakanı Ariel Şaron, Yahudi yerleşimcileri, Batı Şeria'nın Filistinlilere düşmesini engellemek üzere bu bölgede daha fazla toprak kapmaya çağırdı.

Aşırı sağcı Tsomet Partisi'nin bir toplantısına katılan Şaron, ‘Herkes harekete geçmeli, koşmalı, daha fazla toprak ele geçirmeli. Yerleşim alanlarını genişletmeliyiz. Ne ele geçerse bizim olacak. Ele geçiremediklerimiz de onların ellerine kalacak’ dedi.

1967 yılındaki savaştan sonra Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde Yahudi yerleşim birimleri kurulmasının mimarı olan Ariel Sharon, İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecinin final aşamasında İsrail adına pazarlık yürütüyor. Wye River anlaşması uyarınca Filistin'in nihai statüsüyle ilgili görüşmelerin çarşamba günü başlaması bekleniyor.

Filistin'in eninde sonunda Ortadoğu'da bir devlet kuracağını belirten Şaron, görüşmelerde Filistin'e mümkün olduğu kadar az toprak verilmesi için uğraşacağını kaydetti. Şaron, ‘Batı Şeria’da küçük bir Filistin devleti olması, tüm toprakları kapsayan bir geniş bir otonomiden daha iyidir. Çünkü daha sonra bu topraklarda devlet ilan edebilirler' dedi.

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın bir sözcüsü, Şaron'un bu kışkırtıcı sözlerinin bir ‘patlamaya’ yol açabileceğini kaydetti. İsrail ile Filistin arasında Washington'da imzalanan anlaşma şartları, üç ay içinde İsrail'in Batı Şeria'nın % 13.1'lik bölümünden çekilmesini öngörüyor. İsrail'in çekilmesi tamamlandığında Filistin Batı Şeria'nın % 40'ın tamamen ya da kısmen kontrol altında tutacak. İsrail'in amacı ise nihai aşamada Batı Şeria'nın en az % 50'sini kontrol altında tutmak.

Filistinli bir kadın, taş atan çocuklara karşı plastik mermi kullanan bir İsrail askerine mani olmaya çalışıyor. İsrail, bütün uluslararası anlaşmalara ve uyarılara rağmen, işgal altındaki toprakları iskana devam ediyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!